Výstava o vile Tugendhat v Domě umění

17. květen 2006

Skvost funkcionalistické architektury, brněnskou vilu Tugendhat, představuje výstava, která je od včerejška otevřena v Domě umění města Brna. Při její přípravě spojily síly tři instituce: kromě Domu umění také Nadační fond vily Tugendhat a Muzeum města Brna, které je správcem památky. Dům, který v roce 1928 navrhl slavný architekt Ludwig Mies van der Rohe, vzbudil velký ohlas už v době svého vzniku a zájem o něj trvá dodnes. Před pěti lety byl dokonce zapsán na seznam světového dědictví UNESCO. Brzy však vilu čeká rozsáhlá rekonstrukce za desítky milionů korun, kvůli níž bude možná i několik let zavřená. To byl ostatně jeden z důvodů, proč výstava vznikla.

Vilu Tugendhat ročně navštíví 15 tisíc lidí, což je na hranici prohlídkových možností. Více než polovinu návštěvníků při tom tvoří cizinci. Cílem výstavy je také přiblížit vilu místním lidem, uvedl ředitel Domu umění Radek Horáček: "Dominantní záměr je posílit v Brňácích i v lidech kolem vědomí, že tady máme skvost, za kterým jezdí japonští studenti architektury a specialisté z celého světa. My málem totiž nevíme, kde v Černých Polích tuto vilu hledat." Druhou věcí je podle Horáčka technický provoz návštěv ve vile. Ten je zase kapacitně omezen. To znamená, že by se lidé mohli o Tugendhat dozvědět více alespoň prostřednictvím výstavy.

Výstava má dále za cíl seznámit veřejnost s procesem plánované rekonstrukce a projektováním. Skládá se ze tří oblastí. V jednom je stavebně - historický průzkum, restaurátorský průzkum a potom plány na obnovu vily. To znamená - od stávajícího stavu až po detaily změn včetně výstavy v prostorách samotné vily.

Na výstavě nechybí ani fotografie obyvatel vily. Mnoho lidí si podle architekta Tomáše Rusína, který se podílí na projektu památkové obnovy vily, pokládá otázku, jak tam mohli lidé normálním způsobem žít. Dokazují to podle něj právě intimní fotografie samotných obyvatel. Například malých dětí, které si v prostorách vily hrají.

Kdy přesně začne samotná rekonstrukce zatím není jisté. Muzeum města Brna bere rezervace na prohlídky vily pouze do konce září. Zatím je vypracovaná projektová dokumentace ke stavebnímu povolení. V plném proudu jsou zahájeny práce na prováděcí projektové dokumentaci. Na jejím základě by mělo být zahájeno výběrové řízení na zhotovitele památkové obnovy. Samotná rekonstrukce bude trvat jeden až tři roky.

Výstavu o vile Tugendhat v Domě umění doplňuje také výstava o dalších slavných brněnských vilách. Obě potrvají do 6. srpna.

autor: gaj
Spustit audio