Výstava Barvy podzimu

22. září 2006

Výjimečnou příležitost prohlédnout si Botanickou zahradu a arboretum Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity v Brně budou mít lidé o tomto víkendu. Jedenáctihektarové arboretum nedaleko centra města je totiž pro veřejnost běžně uzavřené a otvírá se jen při zvláštních příležitostech. Jednou z nich je tradiční výstava Barvy podzimu, která tam začíná právě dnes.

"Začátek zahrady se datuje do roku 1936 až 1938, kdy tady vznikla malá zahrada pro studenty Lesnické Fakulty. Koncem 60.let získala škola dalších 10 hektarů, na kterých se od roku 1969 začala budovat současná zahrada. To znamená, že většina porostů v zahradě je zhruba 35 let stará. Celková rozloha je teď kolem 11ti hektarů." Říká organizátorka výstavy Markéta Nohelová.

"Barvy podzimu je tradiční výstava, takže návštěvníci opět uvidí začátek barvení stromů a keřů a slušnou kolekci okrasných travin a trvalek. Velmi pěkné jsou Pampové trávy, které se nachází u hlavní budovy. Tyto rostliny totiž potřebují zvláštní péči v době přezimování, takže nejsou tak často k vidění. Ze stromů je zajímavá například Maklura, která pochází ze severní Ameriky a má velmi pěkné zelené plody, které vypadají jako pomeranče."

"V hlavní výstavní hale jsou k vidění aranžmá z venkovních rostlin. Ve skleníkové hale pak stabilní výsadby. Výstava je otevřena do pondělí 25.září. Otevírací doba je denně od 9 do 18 hodin." - dodává Markéta Nohelová.

autor: gaj
Spustit audio