Vyrobte si fialkový sirup, radí otec Pleskač

4. duben 2018

Proč sbírat fialky, podběl a sedmikrásky? Jaké bylinky pomohou na zklidnění, v čem koupat nohy trpící plísní a jaká přírodní medicína je vhodná u neuropatie při cukrovce? Na to všechno přišla řeč ve středeční bylinkové poradně s otcem Adolfem Pleskačem.

Jaro už snad definitivně převzalo vládu nad počasím, a tak v úvodu bylinkové poradny s otcem Pleskačem přišla řeč na přírodní léčiva, která se dají už nyní sklízet.

Fialky – fialkový sirup je vhodný pro všechny, kdo mají potíže s odkašláváním. Fialkový sirup vyrobíte jednoduše: do sklenice dejte vrstvu fialek, zakryjte vrstvou cukru a takto pokračujte, až bude sklenička plná. Nechte asi měsíc na světle (ale ne na přímém slunci) a získáte fialkový sirup.

Podběl (květ) – patří mezi byliny přidávané do průduškových čajů, napomáhá odkašlávání i tlumení dráždivého kašle.

Sedmikráska – drobné kvítky jsou výborné do revmnatických a nervových čajů, někdo je používá i proti migréně

Jaký čaj použít na zklidnění nebo klidný spánek – pomáhají rhodiolové nebo kozlíkové kapky, čaj z meduňky nebo speciální čajové směsi. Základní bylinky jsou meduňka a dobromysl.

Při plísni na nohách – důležitá je prevence a posilování imunity, při projevech pomáhá čajovníkový olej (tea tree) nebo přidat trochu síry do ponožky. Pomáhá i koupel z listů vlašského ořechu: nohu nejprve vychlaďte v ledové vodě, potom ji stačí na chvilku ponořit do hodně teplého odvaru z ořechového listí.

Neuropatie nohou u cukrovkářů – pod dohledem lékaře lze léčbu doplnit výtažky z jinanu dvoulaločnatého (tinktura nebo tablety). Pomáhá i aloe stromovitá – nohu namažte sádlem a obložte nakrájenými listy aloe, nechte dvě až tři hodiny působit. Vhodná je i Kneippova terapie – střídání teplé a studené vody.

Citlivé dásně – pomáhá netřesk střešní. List rozřízněte a dásně s ním masírujte.

Zánět spojivek – léčbu antibiotiky lze podpořit vyplachováním očí vlažným odvarem z fenyklu nebo zevním obkladem ze světlíku lékařského.

autoři: Marcela Antošová , ska
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.