Výherní automaty v Břeclavi musí stát dál od škol a kostelů

V Břeclavi od začátku května platí přísnější pravidla pro instalaci nových výherních automatů a terminálů. Tamní zastupitelé zvětšili okruh, ve kterém kolem škol, kostelů a některých dalších veřejných budov nesmí tyto hrací přístroje stát. Namísto dosavadních 40 metrů se zakázané pásmo od května zvětšuje na metrů sto.

„Ve městě je těchto přístrojů rekordní počet,“ tvrdí břeclavský starosta Oldřich Ryšavý, „ve Francii na jeden automat připadá osmnáct tisíc obyvatel, v celé České republice 170 obyvatel a u nás v Břeclavi jen 40.“ To pak podle Ryšavého znamená velmi vysoké riziko vzniku gamblerství. Cílem radnice je počet těchto zařízení co nejvíce snížit.

Zpřísnění pravidel ale neznamená, že automaty a terminály z nově vymezené zóny ihned zmizí. „Dříve vydaná povolení stále platí,“ upozorňuje břeclavský místostarosta Jaroslav Parolek, „je to běh na dlouhou trať. Jestliže má někdo povolení třeba i na pět let, tak se na něj bude zákaz vztahovat až při vydávání dalšího povolení.“

Břeclav také připravuje vyhlášku, která určí povinnou zavírací dobu pro restaurace, hospody i herny. Toto omezení by tak dopadlo i na všechny výherní automaty a terminály okamžitě. Příslušný předpis by měli přijmout břeclavští zastupitelé na svém červnovém zasedání.

autor: hon
Spustit audio