Východní blok očima těch, kteří si socialismus pamatují už jen z dětství

13. květen 2007

Tak lze stručně charakterizovat výstavu, která je právě v těchto dnech k vidění v brněnském Domě umění.

Bára Mrázková a Filip Láb vyrazili s fotoaparátem k našim sousedům, aby zjistili, jak komunistická minulost poznamenala jednotlivé země a jejich obyvatele. Více na vernisáži od Báry Mrázkové zjistila Zuzana Kopuletá.

S jakým cílem ta výstava vznikla? Co vlastně jste o zemích bývalého východního bloku chtěli říct? Východní blok nějakým způsobem mapuje naši zkušenost s komunismem, takže jsme se tady snažili tuto zkušenost popsat a obrazově ztvárnit. Ten východní blok je na výstavě rozdělen do různých kapitol, kde jsou jednotlivé státy, takže je tam Slovensko, NDR, Polsko apod. Z každé této země jsme si vybrali některé momenty v její historii, které nám přišly zajímavé, a ty jsme nějakým způsobem potom inscenovali. Nemá to ovšem být rekonstrukce té které události v tom státu, ale spíše jakási inscenovaná představa o tom, jak to mohlo být.

Můžete to konkretizovat na některých příkladech? Třeba o Katovicích, kde byly v roce 1981 velké protesty a bylo tam zastřeleno několik horníků, jsme vytvořili jednu pietní fotografii. Stejně tak máme i pietní fotografii z Buchenwaldu a samozřejmě z rozděleného Berlína, který je typický pro ten komunismus. Takže takový ostrov, jako byl Berlín, to je klasický motiv, který jsme nemohli nedat do našeho východního bloku.

Jak dlouho ten projekt vznikal a jaký byl podnět k jeho vytvoření? Tento projekt vznikal 2 roky a podnětem k němu byl náš pocit, že éra vlády jedné strany se na nás nějakým způsobem ne přímo podepsala, ale že si na ni neseme nějaké stopy z dětství. Takže jsme se snažili nějakým způsobem tuto zkušenost popsat a zhodnotit.

Tady ty fotografie nejsou, ale vy jste podobně mapovali i ČSSR. Zjistili jste nějaké rozdíly v tom, jak jsme třeba poznamenáni my a lidé v jiných zemích bývalého východního bloku? Tam jsou právě dána specifika různých států. Třeba na Polsku, které je více nábožensky založeno, nás zajímalo, že tam lidé vlastně prožívali podobné věci trošku jinak, stejně tak jako na Slovensku nebo v Maďarsku. V rozděleném Německu zase vznikaly mezi lidmi různé jiné problémy. Takže pro nás to byl vlastně takový zajímavý sociologický průzkum.

Výstava Východní blok potrvá v brněnském Domě umění do 17.června.

Spustit audio