Vtáhl brněnskou Teslu na světový trh, dočkal se odsouzení

Brněnský vědec Josef Dadok slaví 90. narozeniny.

Pracoval jako listonoš, z německé armády zběhl k Britům a v 60. letech minulého století udělal z Československa velmoc na světovém trhu se spektrometry. Profesor Josef Dadok o víkendu oslavil devadesáté narozeniny.

V Brně už sice od okupace v roce 1968 nežije, připomíná jej však Národní NMR centrum Josefa Dadoka, které v brněnském Ceitecu vzniklo v roce 2013.

Dadok stál u zrodu moderních spektrometrů pro nukleární magnetickou rezonanci. „Jako mladý inženýr kolem sebe vytvořil skupinu nadšenců, kterým se podařilo v podstatě z domácích zdrojů postavit funkční přístroj, který byl parametrově srovnatelný s tím, co měli kdekoliv ve světě,“ popisuje význam Josefa Dadoka ředitel Národního NMR centra Radovan Fiala.

Spektrometry se využívají ke studiu molekul a atomů. Dříve se vyráběly pouze v USA a Japonsku. Brněnská společnost Tesla je ale začala velice rychle vyrábět průmyslově. Od roku 1965 se tak Československo stalo trojkou na světovém trhu se spektrometry. Teprve za ním bylo Německo. Po okupaci se ale vývoj zastavil.

Josef Dadok na historickém snímku

„Už v roce 1967 profesor Dadok odjel na stáž do Spojených států. Pak ale přišel srpen 1968 a on se už ze stáže nevrátil. Stal se profesorem na univerzitě v Pittsburghu a pokračoval dál ve vývoji přístrojové techniky,“ pokračuje Fiala.

Jak připomíná Internetová encyklopedie města Brna, československé úřady Dadoka vyzvaly v roce 1972 k návratu zpět do vlasti a když neuposlechl, byl stejně jako jeho žena a syn odsouzen v nepřítomnosti k trestu vězení.

Do Čech se nevrátil ani po roce 1989, ale jeho odkaz v Brně díky centru nukleární magnetické rezonance pokračuje. Výroba spektrometrů ale v Čechách skončila se zánikem společnosti Tesla. Dnes už se vyrábí pouze v Německu.

„Tesla kromě NMR spektrometrů vyráběla i elektronové mikroskopy. Tesla sice zanikla, ale v Brně existují minimálně tři firmy, které se tímto oborem zabývají, takže se tady tento obor podařilo zachránit,“ konstatuje Radovan Fiala.

Moderní spektrometr, následovník Dadokova modelu.
autoři: ska , Martina Kovaříková
Spustit audio