Vražda faráře ve Čkyni

Na Velikonoční pondělí roku 1995 byl v městečku Čkyně na Prachaticku přímo na faře zavražděn místní farář. Oblíbený kněz byl surově ubodán nožem a umlácen věšákem.

Čtyřiasedmdesátiletý muž přišel o život zřejmě kvůli penězům z velikonoční sbírky, kterou ve farnosti tradičně organizoval. V pokladničce chyběly tři tisíce korun. Hlavními podezřelými jsou od začátku vyšetřování dva bezdomovci, kteří za farářem v osudný den byli.

Není to lichá stopa? Bude pachatel činu, který vyděsil poklidné jihočeské městečko, dopaden? To se dozvíte v další sérii Kriminálních případů Čech, Moravy a Slezska.

Autorem scénáře je jihočeský novinář a publicista Antonín Pelíšek, který vyšetřování případu tehdy sledoval od samého začátku. Režie pětidílné série s názvem Vražda faráře ve Čkyni se ujala režisérka Martina Schlegelová.

Začínajícího vyšetřovatele, pro kterého je to první velký případ, si zahrál mladý herec Jihočeského divadla Václav Švarc. Jeho zkušenější kolegyni, vedoucí vyšetřovatelku, ztvárnila Helena Dvořáková, kterou mimo jiné proslavila i role policejní psycholožky v televizním seriálu Kriminálka Anděl.

Série Vražda faráře ve Čkyni vznikla v českobudějovickém rozhlasovém studiu ve spolupráci s mistrem zvuku Michalem Kolářem a pod dramaturgickým vedením Petry Hynčíkové.

autor: Pavel Kozler
Spustit audio