Voda ze zatopeného kolektoru pod Brnem je po několika dnech odčerpaná. Škody budou milionové

Po čtyřech dnech se hasičům a technikům podařilo odčerpat zaplavené kolektory pod Brnem. V sobotu ráno tam praskla část vodovodního potrubí. Skoro třetina města zůstala na několik hodin bez vody. Brněnské vodárny spolu s technickými sítěmi teď sčítají škody. Uniklé čtyři miliony litrů totiž kromě jiného vyřadily vzduchotechniku.

Z mírného kopce sestupujeme s technikem Michaelem Benžou hlouběji pod ulice Brna. Voda zatopila zhruba kilometr chodeb. Pod Úrazovou nemocnicí poblíž Koliště vystoupala až do výšky pěti a půl metru a zaplavila vzduchotechniku. „Je to jedna z devíti odvlhčovacích jednotek primárního kolektoru – vypadá to, že je úplně zničená. Jednotka byla pod vodou čtyři dny, takže počítáme s tím, že bude celá znehodnocená.“

Škody zaměstnanci Technických sítí Brno i Brněnských vodáren a kanalizací teprve vyčíslují, dosáhnou ale celkem několika milionů korun. Co havárii způsobilo, stále není jasné.

Zablácenými chodbami jsme s Michaelem Benžou došli až k místu, kde tlak vody potrubí roztrhal. „Tlakem to porušilo izolaci i opláštění horkovodu, ale neublížilo to samotné trubce.“

Voda je od sobotního odpoledne přepojena do jiného potrubí. Obyvatelé Brna proto nic nepoznají, zásobování pitnou vodou totiž není v tuto chvíli nijak omezeno. Přibližně čtyřicet metrů pod povrchem ale dělníci budou pracovat ještě několik týdnů.

„Dojde k demontáži té poškozené části potrubí, výměně za nové. Ke zprovoznění dojde v následujících týdnech z důvodu kontroly veškerých inženýrských sítí, které jsou umístěny v kolektoru,“ přibližuje mluvčí Brněnských vodáren a kanalizací Renata Hermanová.

Pracovníci technických sítí podobně rozsáhlou havárii nepamatují. Závadu v prvních dnech pomáhala odstraňovat asi stovka hasičů, techniků a dalších pracovníků.

autor: Petr Tichý
Spustit audio

Související