Vlněna jde k zemi, podívejte se dovnitř, než zmizí

15. červenec 2016

Jeden ze symbolů industriálního Brna přelomu 19. a 20. století, areál textilní továrny Vlněna, jde k zemi. Developerská firma začala s demoličními pracemi. Na tomto místě vyroste komplex kancelářských budov. Nahlédněte do továrny, než zcela zmizí.

V rozsáhlém areálu mezi ulicemi Dornych, Přízová a Mlýnská, se skrývají desítky budov bývalé textilní továrny Vlněna. Průvodcem po bludišti zchátralých staveb, kterými občas prorůstají i stromy nebo keře, je Jan Šťovíček, který tady pracoval přes čtyřicet let jako technik.

„Teď se půjdeme podívat do bývalé přádelny mykané. Tady se dostaneme do skladů a do nákladního výtahu,“ vytahuje svazek desítek klíčů. Přivolává skoro sto let starý nákladní výtah, který ale pořád funguje. Klec pomalým tempem vyjíždí až do pátého patra.


VLNĚNA V ČÍSLECH

Začala se stavět v roce 1828
Má rozlohu 42 tisíc m2
Vyrábělo se tu 13,5 km příze denně
Nový areál bude stát 2 miliardy korun
Nabídne 80 tisíc m2 kanceláří
1 150 parkovacích míst

Velké prostory jsou plné nepořádku. Nikdo tu neuklízel víc než dvacet let. Nejvíc je to vidět na vrstvách holubího trusu, který pokrývá podlahu v silných vrstvách. Po úzkých kovových schodech můžeme vystoupat až na střechu.

Kdyby nepršelo a byla lepší viditelnost, z třiceti metrů nad zemí bude vidět na jihu až Pálava. Kolem sebe ale člověk může obdivovat siluetu města včetně jeho dominant: katedrály svatého Petra a Pavla nebo Špilberku.

Brněnská Vlněna jde definitivně k zemi

„Ten monumentální komplex, je až ikonickou stavbou průmyslového rozmachu Brna v 19. století. Byl patrně budován už od roku 1828,“ vysvětluje historik Aleš Homola. „Od 80. let 19. století se komplex dostal do vlastnictví rodiny Stiassni, která ho potom držela až do roku 1939,“ přibližuje.

Do některých z desítek bývalých továrních budov se už pustily demoliční bagry. Na demoliční práce dohlíží stavbyvedoucí Jaroslav Večeřa. Vidět je zatím jen jeden bagr s hydraulickými kleštěmi a jeden buldozer. Na likvidaci poctivě stavěných továrních objektů o pěti nebo šesti vysokých patrech bude ale potřeba jiná technika.

Brněnská Vlněna jde definitivně k zemi

„Těmito bagry uděláme průjezd na ulici Dornych, kudy sem potom dostaneme větší a delší bagry, které budou potom likvidovat tyto výškové budovy, které mají řádově 30 metrů na výšku,“ popisuje Večeřa.

Jediná budovat, která z rozsáhlého komplexu zůstane stát, je historizující palác Bochnerů ze Stražiska. Budovu u ulice Přízová developerská firma CTP Invest zrekonstruuje a zasadí do okolní zástavby novostaveb.

Vizualizace kancelářského komplexu, který vyroste na místě Vlněny

„Projekt nabídne osmdesát tisíc čtverečních metrů kancelářských ploch, doplněné o plochy služeb, ať už fitness centrum, restaurace a 1 150 parkovacích míst,“ říká Tomáš Budař, regionální ředitel developerské firmy CTP Invest.

Developerský projekt počítá se zastavěním celého areálu bývalé Vlněny. Kvůli jeho finanční náročnosti – celkem bude stát asi dvě miliardy korun – je rozdělený na jednotlivé etapy. Stavět se bude postupně až dvanáct let.

autor: jel
Spustit audio