Vlci v Bílých Karpatech zadávili v únoru deset ovcí. Pro lidi nebezpečí nepředstavují.

Na ovce ve Vyškovci na Uherskohradišťsku zaútočil vlk. Pracovníci CHKO Bílé Karpaty doporučují chovatelům, aby svá zvířata na noc zavírali do vyšších ohrad nebo do pevných objektů.

Na pastvinách ve Vyškovci na Uherskohradišťsku útočil vlk. Už v polovině února podle pracovníků Správy Chráněné krajinné oblasti Bílé Karpaty zardousil čtyři ovce. Minulý pátek vyjížděla policejní hlídka do Vyškovce znovu, tentokrát chovatelé našli sedm zardoušených ovcí.

Výskyt vlků obecných není výjimkou například v Beskydech, v Bílých Karpatech jsou o něco vzácnější. Ale i tak se podle zoologa ze Správy CHKO Tomáše Vondřejce stává snad každoročně, že nějaký osamělý vlk přeběhne ze Slovenska, z hor. Opustí třeba smečku a loví sám.

Podle Tomáše Vondřejce se tuto zimu objevily dohromady tři útoky na stádo ovcí, které odpovídají napadení vlkem. Stopy na místě jsou prý specifické - nejenom třeba stopy tlap ve sněhu, ale i způsob zabití - zvířata byla zardoušená a měla otevřenou břišní dutinu. Původce útoku napomáhá určit i vlčí trus.

Většinou podle zoologa loví vlk v lesích třeba srny, narazí-li na stádo ovcí, ohrada pro něj není žádný problém. A strhne pak často i víc kusů, než sám sní.

To však neznamená, že by se lidé měli v lesích bát. Vlk samotář je hodně plachý a je malá šance ho v lesích vůbec zahlédnout. Lidem se vyhýbají. Chovatelům zoologové i policisté doporučují, aby svá hospodářská zvířata na noc zavírali do vyšších ohrad nebo do budov.

Spustit audio