Vlašské ořechy představují dávku zdraví ve skořápce

Ořešák královský je mohutný strom, který bývá ozdobou každé zahrady. Pochází z Indie, odkud ho do Evropy dopravil Karel Veliký. V Římě byl zasvěcený Bohu Jupiterovi. Vlašské ořechy k nám do Čech dorazily právě z Itálie, přičemž se Italům říkalo Vlaši. Spojitost se vznikem názvu je tedy zřejmá.

Ořešák královský roste už od doby bronzové ve střední Evropě. Jádra těchto peckovic jsou doslova zázrakem v naší kuchyni. Což dobře věděli už naši předkové.

Vlašské ořechy mají vysoký obsah tuků (až 70%), z nichž většinu tvoří zdraví prospěšné nenasycené mastné kyseliny a další látky, které působí preventivně proti kardiovaskulárním onemocněním. Kromě toho obsahují aminokyselinu L-arginin, která má v organismu řadu důležitých funkcí. Mimo jiné podporuje spalování tělesného tuku.

Ořechy jsou všeobecně pro naše zdraví velmi přínosné. Prospívají nervové soustavě, zlepšují kardiovaskulární činnost, snižují cholesterol, obsahují zdravé tuky, vitamíny, hořčík, zinek a proteiny a také zbystřují myšlení. Odborníci doporučují zařadit na jídelníček zdravých lidí tři až pět vlašských ořechů denně. Lidé se zvýšenou hladinou škodlivého LDL cholesterolu by podle nejnovějších studií měli sníst denně osm až třináct vlašských ořechů.

Druhy vlašáků

Obecně se vlašské ořechy rozlišují podle kvality skořápky na papíráky, polopapíráky a kameňáky. Kameňáky mají tvrdou skořápku zarůstající do jádra a špatně se vyloupávají.

Ořešák královský roste už od doby bronzové ve střední Evropě

Podle odborníků ale dokáže být jejich jádro při dobrém uskladnění na suchém a chladném místě dva až tři roky bez změny kvality. Naproti tomu polopapíráky, které rádi vyzobávají ptáci, protože mají často nedorostlou nebo děravou skořápku vydrží tzv. od ořechu do ořechu.

Pokud chceme skladovat vyloupaná jádra, pak máme dvě možnosti. Někdo je doporučuje hermeticky uzavřít ve skleněné nádobě, protože přejímají pachy jiných potravin.

Odborníci dnes doporučují ještě jeden bezpečný postup - skladovat je v mrazničce. Paní Mirka Teichmanová ze Střední školy potravinářské ve Smiřicích pak doporučuje tento postup: „Vyjmeme ořechy z mrazničky, odsypeme pouze tolik, kolik potřebujeme, dáme je na plech a vložíme do rozpálené trouby na pět minut. Krásně se rozmrazí a díky teplu se aktivují tuky. Poté voní a jsou chutnější.“

Tip na vlašské ořechy v medu

Ingredience
  • dva hrnky nasekaných vlašských ořechů
  • lžička citronové šťávy
  • lístek máty
  • sklenice medu

Dva hrnky nasekaných vlašských ořechů nasypeme do hrníčku medu, zakapeme lžičkou citrónové šťávy a můžeme přidat i lísteček máty. Promícháme a užíváme denně jednu lžičku.

Druhý tip na vlašské ořechy v medu

Ingredience
  • 500 g vyloupaných ořechových jader
  • 200 g medu
  • 1 hrnek vody
  • 1 lžíce jablečného octa

Svaříme vodu, ocet a cukr a pak přidáme ořechy. Zamícháme a necháme zchladnout na 70°C. Poté vmícháme med a plníme do sklenic.

autor: KAB