Víkendové tipy: výstava betlémů, vánoční prohlídky na Bítově a vína v Klentnici

7. prosinec 2018

Na tento víkend jsme připravili pozvánky na speciální vánoční prohlídky hradu Bítov, výstavu betlémů či výstavu a košt mladých vín.

Vánoční prohlídky na hradě Bítov

  • 8. – 9. prosince, mezi 10 – 15 hod., Bítov

Čeká vás vánočně vyzdobený hrad ve vybraných interiérech v I. patře paláce. Prohlídka bude ukončena v panské hradní kuchyni, kde návštěvníky čeká malé vánoční občerstvení. Posezení u speciálního punče a svařeného vína. K poslechu zazní zpívání vánočních písní a koled v hradní kapli po oba dny vždy v 11:00 a v 13:00 hodin.

Výstava betlémů v Letohrádku Mitrovských

  • 8. prosince – 13. ledna, Letohrádek Mitrovských

Tradiční vánoční výstavu historických i současných betlémů pořádá Letohrádek Mitrovských v Brně. Představeny budou obě části největšího českého dioráma na téma Život Kristův. Autorka Ivana Langrová zhotovila z ovčího rouna vlastního chovu neuvěřitelných 130 postav a zvířat ve 22 scénách. Biblický příběh od Zvěstování Panně Marii, přes Ježíškovo narození, Klanění tří králů, Útěk do Egypta, Křest v Jordánu, Olivetskou horu, Poslední večeři až po Ukřižování a Zmrtvýchvstání.

Letohrádek Mitrovských v Brně

Mikulášská výstava mladých vín v Klentnici

  • 8. prosince, Klentnice

Degustace vín z jedinečných vinařství v moravské vinařské obci proběhne v sobotu od 16 hodin v sále hostince v Klentnici. Mikulášskou výstavu mladých vín z Podpálaví a blízkého okolí v Klentnici připravili vinaři z místního Vinařského sdružení. K tanci a poslechu bude hrát klasická cimbálová muzika.

Košt mladých vín v Šakvicích

  • 8. prosince, sklepní areál Hradíštěk v Týnci

Mladá vína a zabijačkové speciality můžete ochutnat v sobotu 8. prosince v Týnci. V otevřených sklepích je připravena ochutnávka vín, kde máte možnost se pobavit s vinaři o mladých vínech letošního ročníku a pochutnat si na tradiční domácí zabíjačce.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.