Víkendové tipy: Vánoce na Špilberku, košt mladých vín nebo čerti v Rebešovicích

6. prosinec 2019

Druhý adventní víkend nabídne košt mladých vín, výstavu o ženách a Bauhausu nebo vánočně laděné hrady Špilberk a Bítov.

Vánoce na Špilberku s pohádkami a vánočními zvyky

  • od 7. prosince, hrad Špilberk

Tradiční adventní akci Muzea města Brna na hradě Špilberku si nenechte ujít ani letos. Vaši návštěvu zpestří nová výstava výtvarnice Karly Hanušové s podtitulem „Hajundija, zem za zavřenýma očima“. Na velkém nádvoří se budou hrát pohádky a koledy, na ohni se budou opékat špekáčky a jablíčka a bude se jezdit na konících. U velkého vánočního stromu bude jarmark s řemeslnými výrobky, dobrotami a horkými nápoji. Letos je pro vás nachystaná i novinka – tři stánky, kde vám budou předvedeny tradiční české vánoční zvyky. Sami si je budeme moci s dětmi vyzkoušet.

Bauhaus • ženy Československo

  • do 29. prosince, Vila Tugendhat, Brno

Právě před sto lety se ve Výmaru otevřely dveře Bauhausu, nové školy zaměřené na architekturu a umělecké řemeslo. Hlavním tématem výstavy jsou často tragické osudy studentek Bauhausu spjatých s Československem a jejich specifické zkušenosti na jedné z nejprogresivnějších uměleckých škol začátku 20. století.

Vánoční prohlídky na hradě Bítov

  • 7. – 8. prosince, od 10 do 15 hodin, hrad Bítov

O tomto adventním víkendu vás čeká vánočně vyzdobený hrad Bítov ve vybraných interiérech v I. patře paláce. Prohlídka bude již tradičně ukončena v panské hradní kuchyni, kde se můžete těšit na malé občerstvení  – posezení u speciálního punče a svařeného vína. Kastelán vás pozve na grilované klobásky a dobroty z komína, kastelánka na vánoční cukroví, vánočku a ještě teplé buchty.

Mikulášský košt mladých vín v obci Klentnice

  • 7. prosince, Klentnice

Klentničtí vinaři si připravili výstavu mladých vín z Podpálaví a blízkého okolí v Klentnici v Sále nad hospodou. K tanci a poslechu zahraje cimbálová muzika. Začátek je v 16 hodin, občerstvení zajištěno.

Pochod rebešovických čertů 2019

  • 7. prosince, Rebešovice

Vezměte s sebou všechny hodné i zlobivé děti, bude se rozhodně na co dívat. Od 17 hodin začne pochod čertů, letos i s několika novinkami. Přijedou na návštěvu také čerti z Rakouska, můžete se zvážit na nebeské váze, vyzpovídat Mikuláši nebo si pohrát s čertem. Těšte se na světelné efekty a mimořádně nadané čerty.

Spustit audio