Víkendové tipy: Noc divadel, festival Janáček nebo návštěva znojemského pivovaru

16. listopad 2018

Na tento víkend pro vás máme pozvánky na Noc divadel či den otevřených dveří Znojemského městského pivovaru, ale také na festival Janáček Brno 2018 nebo na přehlídku vín.

Noc divadel v Brně

  • 17. listopadu

Hned devět brněnských divadel se zapojuje do akce s názvem Noc divadel, která je projektem otevřených dveří a nových zážitků. Návštěvníci téměř 130 divadel po celém Česku mají možnost během jedné noci v roce vidět v divadle to, co jim normálně zůstává utajeno.

Den otevřených dveří Znojemského pivovaru

  • 17. listopadu od 14 hodin

Přijďte oslavit třetí narozeniny Znojemského pivovaru. Čekají vás prohlídky pivovaru, soutěž o sud piva a na čepu bude pět druhů Znojemského piva.

Janáček Brno 2018 – 6. mezinárodní divadelní a hudební festival

  • 17. listopadu – 5. prosince, Brno

Program festivalu Janáček Brno 2018 je věnován 100. výročí vzniku Československé republiky. Uvedeno bude kompletní jevištní dílo Leoše Janáčka v inscenacích předních světových tvůrců. Díla, která na festivalu zazní, jsou mimo jiné spojena také s otázkou hudby národů žijících na našem území či v zemích bývalé rakousko-uherské monarchie a jsou ukázkou toho, jak skladatelé ve své tvorbě reflektovali významné historické události.

Kateřinská přehlídka ročníkových a přívlastkových vín

  • 17. listopadu, od 13 hodin, sokolovna v Brně-Tuřanech

Tato tradiční vinařská slavnost bude opět spojená s prezentací předních moravských vinařství a volnou degustací jejich vín. Atmosféru dokreslí cimbálová muzika Mládí z Čejče.

Den otevřených dveří na Slovanském hradišti v Mikulčicích

  • 17. listopadu

Památník Mikulčice - Valy můžete v sobotu navštívit zcela zdarma! Otevřeno je klasicky jako o svátečním dnu, prohlídky se budou konat v časech 9:30, 11:00, 12:30, 14:00, 15:30 a 17:00 hodin. Výstup na věž bude možný jen v případě příznivého počasí.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.