Víkendové tipy: hustopečský masopust, kamélie v Rájci nebo výstava kočárků v Hodoníně

Na tento víkend jsme pro vybrali pozvánky na masopust, návštěvu zámeckých skleníků či pozorování ptactva a putování po nočních otevřených sklepech.

Hustopečský masopust na Turhandlích

  • 2. února, Hustopeče

Těšit se můžete na tradiční průvod fašankových masek, cimbálovou muziku, zabijačkové speciality a otevřené sklepy. Každý, kdo dorazí na masopustní průvod do 10 hodin v masce, dostane skleničku a koštovací lístky na víno zdarma. Vinné sklepy se otevřou odbitím poledne.

Otevření zámeckých skleníků státního zámku Rájec nad Svitavou

  • od 1. února, Rájec nad Svitavou

Přijměte pozvání na rájecký zámek, kde si ve sklenících bude možné prohlédnout sbírku čtyř set odrůd kamélií v jejich přirozeném prostředí. Více informací najdete na webu.

Výstava Naše první vozidla

  • od 1. února, Masarykovo muzeum v Hodoníně

Výstava s názvem Naše první vozidla představuje kočárky ze sbírky Dagmar Němcové doplněná o panenky. Podrobnosti najdete pod tímto odkazem.

Z pozorovatelen je pěkný výhled i bez dalekohledů

Zima na Nesytu

  • 2. února v 9 hodin, Nesyt

Komentovaná vycházka za ptactvem - ukázka kroužkování ptáků a vycházka podél rybníka Nesyt u Sedlece na ornitologickou pozorovatelnu za pozorováním vodních ptáků. Sraz na na hrázi rybníka Nesyt v sobotu v 9 hodin. Nutné nahlášení účasti předem.

Putování po nočních otevřených sklepech

  • 2. února, Drnholec, od 17 do 23 hodin

Šestý ročník společného nočního putování po vinných sklepech, provázeného zvláštní atmosférou při degustaci mladých vín ročníku 2018. Ochutnáte čtyři vzorky mladého vína u každého ze 17 malovinařů. Putování doprovází Bacchus, ponocný a jiné postavy z vinařského prostředí.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.