Víkend na jižní Moravě a ve Zlínském kraji: sport, dobré víno, jídlo, květiny i tradiční řemesla

4. květen 2018

Vybrali jsme pro vás zajímavé akce pro nadcházející víkend.

Ať už si potrpíte na košty vína, pořádný guláš nebo raději sledujete řemeslníky při práci, v nabídce tipů ze dvou krajů si jistě vyberete ten pravý.

Svatogothardské vinařské slavnosti

Svatogothardské vinařské slavnosti na Masarykově náměstí v Dolních Kounicích se konají už v sobotu od 13.00 hod. Čeká vás přehlídka vín dolnokounické oblasti, oslavy 10 let svatogothardských slavností, degustace od více než 100 vinařů, jarmark, gastronomické speciality, soutěže a atrakce pro děti. Nebude chybět ani vystoupení Cimbálové muziky Aleše Smutného a Rozmarýnku z Pohořelic.

Putování po sklepech v Tasovicích

V sobotu se koná již 6. ročník putování po tasovických a hodonických sklepích - Za vínem se svatým Klementem.

V tento výjimečný den se otevře na 30 sklepů místních vinařů, kteří nechají nahlédnout putující do svého království a umožní ochutnat jejich vína.

Bukovanský gulášek

V sobotu 5. května se odehraje IX. ročník soutěže o nejlepší guláš uvařený na Bukovanském mlýně.  Do soutěže se každoročně zapojují týmy z mikroregionu Babí Lom, který sdružuje celkem 11 obcí z okolí Kyjova, ale i další nadšené skupiny.
Soutěžní týmy vaří přímo před diváky svůj originální guláš, který je hodnocen odbornou porotou. Velkou oblibu si získal i bohatý doprovodný program, který je zaměřen na nejen na lidovou tradici a folklor, ale i na další žánry. Pro děti jsou připraveny zajímavé atrakce (projížďky na konících či skákací hrady) a můžou zde strávit příjemné odpoledne.

Mužácké kosení lúky

Mužácký soubor Pulgarčané pořádá v sobotu 5. května od 8.30 hod. v části obce Bulhary "U kostky" (směr - po hrázi ke splavu) Mužácké kosení lúky. Osm mužáckých souborů, dva ženské soubory a dětský Národopisný soubor Hrozének z Bulhar se pokusí při zpěvu za doprovodu cimbálové muziky utnout nějaké to stéblo trávy. Občerstvení zajištěno formou polní kuchyně. Přijďte se pobavit a zazpívat si.

Košt Malhostovice

TJ Sokol Malhostovice vás zve na již 13. ročník Malhostovského koštu, který se koná v sobotu 5. května 2018 v sále sokolovny v Malhostovicích. Připravena je pro vás tradičně více než stovka vzorků, které zastupují široký výběr vín co do druhů, kvality tak i lokalit od nás i zahraničí. Nabídku vín doplní i gurmánský zážitek při konzumaci pochutin z místní kuchyně. K poslechu zahraje houslová muzika BÍTEŠAN.

Historický stanový tábor

Od soboty 5. května do úterý 8. května si mohou návštěvníci zámeckého parku v Rájci nad Svitavou prohlédnout historické ležení z 18. století. V neděli od 10 a od 14 hodin se uskuteční komentované prohlídky s ukázkou dobových řemesel.

K vidění bude kavárna, výroba cínových knoflíků, paličkování, sedlář, výroba piva, šlapací soustruh, cukrářka, výroba doplňků na šaty.

Flora Jaro 2018

Na kroměřížském výstavišti se uskuteční od soboty 5. května do úterý 8. května druhá část 42. ročníku výstavy pro všechny zahradníky a zahrádkáře – FLORIA JARO 2018. Druhá část výstavy zaujme květinovým ztvárněním symbolických atributů známých českých mužů, které budou umístěny v pavilonu A. Na volné ploše G budou vystaveny pozoruhodné florální objekty v podobě českých vynálezů.

Valachy duatlon

Seriál VALACHY TOUR bude pokračovat v sobotu 5. května ve Velkých Karlovicích druhým z pětice závodů naplánovaných na letošní rok. Tradiční VALACHY DUATLON, který je zapsán v České knize rekordů jako největší akce svého druhu v tuzemsku, přitom letos přinese novinku, kdy se pořadatelé rozhodli pozměnit obvyklou trasu i distance. Před hlavním závodem, který začíná ve 13 hodin, jsou připraveny závody pro děti na kratších trasách v sedmi věkových kategoriích.

Senior festival Popovice

Hlavním programem festivalového odpoledne v sobotu 5. května v Popovicích na Uherskohradišťsku je zápolení seniorských týmů v pétanque z celého Zlínského kraje. V rámci doprovodného programu jsou připraveny v prostorách areálu pro zájemce venkovní hry (ladder toss, mölky, kroket, obří dáma, obří mlýn, hod podkovou, stolní fotbal, stolní tenis), které si může kdokoliv zahrát.  Různé organizace zde prezentují svoji činnost se zaměřením na cílovou skupinu seniorů.

Odemykání rozhledny na Velkém Lopeníku

V sobotu 5. května Bílý Karpat symbolicky odemkne v 11 hodin rozhlednu na Velkém Lopeníku a zahájí hlavní turistickou sezónu.  Hrát bude CM Pajtáš a místní heligonkáři a harmonikáři. Autobus na Malý Lopeník bude vyjíždět v 9:30 z Březové a postupně bude zastavovat na zastávkách v Lopeníku.

Kulturní tipy z jižní Moravy zasílejte na adresu radek.bortlik@rozhlas.cz, tipy ze Zlínského kraje na adresu hana.kucerova@rozhlas.cz.

autoři: Radek Bortlík , Tomáš Fránek , ska
Spustit audio