Více dokumentů, žádné preferenční body. Brno-střed zpřísní po kauze pravidla pro přidělování obecních bytů

22. květen 2023 15:20

Brno-střed zpřísní pravidla pro žadatele o obecní byty. Oznámili to zástupci městské části. Nová kritéria pro výběr nájemníků mají začít platit od 1. července, pokud je schválí zastupitelé. Radnice mění zavedené postupy kvůli loňské kauze, po které zůstává šest lidí obviněných z machinací s městskými byty. A to včetně tehdejšího předsedy bytové komise Otakara Bradáče zvoleného za ODS.

Co se změní pro žadatele o městské byty v Brně-středu? Noví žadatelé budou muset dokládat mnohem víc věcí a dokumentů, aby prokázali například své zaměstnání, rodinný nebo zdravotní stav, vlastnictví jiných nemovitostí a podobně. Členové bytové komise, což jsou z velké části politici, taky nebudou rozdávat žadatelům preferenční body.

„Nebudeme dávat preferenční body, které byly kritizované v minulém období, pravděpodobně se i zneužívaly. Z kritérií vyplývá, že máme tři preferované skupiny – rodiny s dětmi, senioři (zvláště pak ti samotní) a samoživitele,“ říká místostarosta Martin Vrubel z KDU-ČSL.

Čtěte také

Déle čekající budou mít výhodu

V případě rovnosti bodů bude mít výhodu ten, kdo na byt čeká v pořadnících déle. Tohle všechno je reakcí na loňské odhalení policie, která použila nastrčeného agenta, jemuž členové údajné organizované skupiny z Brna-středu za úplatu vymysleli příběh do žádosti o byt. Na základě něj pak detektiv díky hlasům některých členů komise přeskočil ostatní žadatele. Děly se ale i jiné případy, třeba vymyšlené zaměstnání u neexistující firmy nebo smyšlený zdravotní stav.

Jak úředníci zareagují, když zjistí, že někdo v žádosti lhal? Městská část je vyřadí z evidence a zakáže jim žádat o další byt. Takový trest platí už teď, a to na půl roku. Podle místostarosty Vrubela to nově bude déle – na dva roky.

Kontroly a kontaktní centrum

Zároveň se zpřísní i kontrola už pronajímaných bytů. Místo jednoho pracovníka budou nově dva lidé zjišťovat, jestli městské byty někdo nepronajímá na černo a nevydělává na tom. Následovat bude výpověď a opět dvouletý zákaz. Městská část zároveň zvažuje, že přestane vydávat nové smlouvy na dobu neurčitou, aby i nájemníci byli víc nucení k tomu, že musí dodržovat stanovená pravidla. Rozhodovat o tom ale ještě budou zastupitelé, a to koncem června. Poté radnice představí detailněji celý systém nových opatření.

Čtěte také

Nově se lidé také dozví víc o možnostech bydlení v Brně-středu v připravovaném kontaktním centru. Městská část díky evropským dotacím otevře vlastní kontaktní centrum, kde se lidé dozví všechny potřebné informace. Spolupracovat na tom bude i s organizací IQ Roma servis.

Vznikne zároveň pozice pro bytového ombudsmana, který dostane za úkol řešit problémy nájemníků. Kontaktní centrum i svou ombudsmanku má i magistrát, Brno-střed chce tuto síť pomoci lidem rozšířit. Podle Vrubela navíc budou obce muset takové pozice do budoucna zřizovat, což by měl nařídit chystaný zákon o dostupném bydlení. Městská část se zhruba čtyřmi tisíci obecních bytů na to tak už bude připravená. Zkušenosti z Brna navíc pomůžou celý plánovaný systém otestovat.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související