Veřejné grily v Brně se těší oblibě. Je jich pět a přibudou další

Jak si pochutnat na grilovaném mase, když nemáte místo na grilování? V Brně mohou lidé využít už pěti veřejných grilovacích míst a další dvě přibudou.

Obliba veřejných grilovacích míst v Brně roste. Lidé si můžou připravit piknik s grilováním třeba v parku Lužánky nebo na plážích brněnské přehrady. A další podobná místa mají letos ještě vzniknout.

Pravidla u veřejných grilů se liší podle toho, kdo je správcem konkrétního grilovacího místa. Jedno z nejstarších veřejných posezení s grilem je v parku Lužánky. Třetím rokem se o něj stará Veřejná zeleň města Brna.

Pokud mají lidé o takový piknik v parku zájem, musí si dopředu zarezervovat čas - buď přes telefon, nebo e-mailem. Správce grilu ho potom zapne - protože je elektrický.

„Potom zase dostane kyblíček s čisticími prostředky, a po skončení grilování musí trošku ty plotny dát do pořádku. Každý den se úklidová služba se podívá, aby to bylo v pořádku, aby gril nebyl třeba zničený nebo na něm nebyly nějaké nánosy po grilování,“ vysvětluje Marie Slavíková z Veřejné zeleně.

Veřejný gril v brněnském parku Lužánky si lze rezervovat. Večerní časy jsou obsazené měsíc dopředu.

Podle správkyně se u veřejného grilu vystřídají i čtyři skupinky lidí denně. A letmý pohled do rezervačního systému ukazuje, že na večerní hodiny je gril obsazený zhruba měsíc dopředu.

Veřejná zeleň města Brna připravuje stavbu podobného posezení také v parku pod hradem Špilberk. Tam je jeho vybudování složitější, protože hrad i jeho okolí je památkově chráněné. I tak správci parků věří, že letos na podzim bude vše hotovo.

Už na konci června předá lidem do užívání další veřejný gril městská část Brno-střed. Gril bude v jednom z rozsáhlých vnitrobloků na Starém Brně. Lidé si tam budou muset donést vlastní brikety nebo dřevo. Tak to ostatně funguje třeba na Kraví Hoře v centru Brna, kde veřejný gril letos začíná třetí sezónu a podle vedení městské části je o něj taky velký zájem.

Veřejné grilovací místo je jediný způsob, jak si ve městě na veřejném prostranství grilování užít. Vlastní gril si totiž do parku přinést nelze. Důvodem je nebezpečí případného požáru, možné poškození travnatých ploch, a taky proto, že i když maso nebo zelenina může krásně vonět, lidé sedící na dece opodál můžou mít jiný názor.

To stejné platí i na plážích brněnské přehrady, které bývají v létě doslova obsypané rekreanty. Taky tam jim město vychází vstříc budováním veřejných grilů - vloni na podzim byly dokončené první tři na plážích Kozí Horky. A letos má vzniknout další na opačné straně přehrady - poblíž Sokolského koupaliště.

autor: jel
Spustit audio