Vedení Brna se neshodlo na podobě nové kašny na Dominikánském náměstí, soutěž vypíše znovu

Brno znovu vypíše architektonickou soutěž na podobu nové kašny na Dominikánském náměstí. Umělci už ale budou navrhovat jen podobu kašny uprostřed náměstí, a ne i před kostelem svatého Michala. Ve středu (29. dubna) o tom rozhodli radní. 

Návrhy z první soutěže město nepoužije, účastníkům ale podle pravidel rozdá odměny za dohromady 450 tisíc korun.

Architektonickou soutěž vyhrála skupina architektů Radim Horák, Martin Sazama a Romana Ema Pavlovská. „Nyní budou účastníci vyrozuměni o výsledcích. Následně mají možnost se odvolat, a to do 15 dní ode dne doručení vyrozumění,“ doplňuje mluvčí Brna Filip Poňuchálek.

Návrh vítězů ale nevznikne. „My bychom z těch návrhů mohli vybrat, ale komora architektů umožňuje, abychom zahájili další jednání jenom s tím prvním vítězným návrhem. Vyhlásili jsme tedy výsledky soutěže v souladu s rozhodnutím hodnotící komise, ale jako rada jsme nenašli shodu na realizaci toho doporučeného návrhu. Domníváme se, že ta navržená kašna je velmi podobná té, která stojí hned vedle na náměstí Svobody. A nepřipadá nám vhodné, aby na dvou sousedních náměstí byla velmi podobná kašna,“ zdůvodňuje náměstek primátorky Tomáš Koláčný z Pirátské strany.

Nová soutěž

Nová soutěž bude teprve vypsaná, ale architekti se budou moct zaměřit jenom na střed náměstí. Do něj jsou po předloňské rekonstrukci a předláždění náměstí za asi 70 milionů korun přivedené trubky a rozvody. „V diskuzi hodnotící komise se její odborná část domnívala, že druhý vodní prvek v dolní části náměstí být neměl, protože je tam těch prvků už několik a bylo by to přeplácané,“ uvedl Koláčný.

„Zbytečně utracené peníze… My samozřejmě chceme, aby tam ta kašna vznikla, ale taky chceme, aby to byl unikát v rámci města Brna,“ odpověděl náměstek na dotaz, zda odmítnutím výsledků soutěže město zbytečně neutratilo peníze.

Čtěte také

O podobě náměstí není jasno od roku 2005

Nejasnosti o podobě Dominikánského náměstí trvají už řadu let. Jeho novou podobu navrhli architekti v roce 2005. Architektonická soutěž na kašnu se uskutečnila v roce 2008, soutěž tehdy ale neměla žádného vítěze.

Vedení města v roce 2018 nechtělo staré návrhy využít, protože byly neaktuální. Politici taky navrhovali umístit do středu náměstí sousoší Josefa II., které do roku 1919 stávalo na Moravském náměstí. Teď je rozebrané v parku v Lužánkách a v areálu Psychiatrické nemocnice v Černovicích. V anketě nakonec Brňané s touto variantou nesouhlasili a magistrát tedy od nápadu upustil, stejně jako od vytvoření repliky Merkurovy kašny, která kdysi zdobila náměstí Svobody, teď je jako nefunkční fragment umístěný na Biskupském dvoře.

Výsledky aktuální soutěže na podobu vodních prvků na Dominikánském náměstí lidé zřejmě uvidí veřejně. „Odbor kultury také připravuje k této soutěži výstavu. Předpokládáme, že by se mohla uskutečnit v červnu v Urban centru,“ doplnil mluvčí Brna Poňuchálek.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio