Ve Znojmě mají vedle barevných popelnic na plasty nebo papír i kontejnery na použité roušky

Znojmo jako jedno z prvních měst začalo do ulic rozvážet kontejnery na použité roušky. Cílem je, aby lidé přestali vyhazovat použitý zdravotnický materiál do komunálního odpadu.

Rouškami, respirátory a rukavicemi se totiž podle vedení města mohou nakazit nemocí covid-19 pracovníci v třídírnách odpadu nebo bezdomovci. Černé kontejnery s výstražnými polepy zároveň budou zabezpečeny proti vysypání.

„Zamknou se a dovnitř se nikdo nedostane, jenom nahoře je vyříznuté víko, kterým půjdou prohazovat roušky, respirátory nebo rukavice,” uzavírá jeden z černých kontejnerů s výstražnými polepy místostarosta Znojma Jakub Malačka. „Je to pouze na tyto ochranné pomůcky, na boku bude ještě nálepka, že se jedná o potenciálně infekční materiál,” zdůrazňuje Malačka. Kontejnery budou rozmístěny v centru města i městských částech.

„Na internetových stránkách občané najdou, kde ty kontejnery jsou a podle odezvy jsme schopni přidat ještě další.” Cílem radnice je ochránit nákazou pracovníky třídicích linek a bezdomovce. Použité roušky a respirátory budou technické služby společně s hasiči svážet přímo do spalovny znojemské nemocnice.

„Bránou přijede auto, které přiveze biologický odpad, který se do 48 hodin zlikviduje. Určitým způsobem byl omezen i provoz nemocnice,” říká náměstek nemocnice Lumír Koc. Jak často bude město popelnice na zdravotnický materiál vyvážet, zatím neví. Záležet bude především na tom, jak pečlivě budou obyvatelé Znojma třídit.

autor: tip
Spustit audio

Související