Ve většině mateřských škol v kraji je nedostatek míst. Brno chce do budoucna kapacity navyšovat

15. červenec 2019

Dostat dítě do mateřské školy na jižní Moravě je obvykle problém. Místa mají jen výjimečně tam, kde kvůli zájmu z minulých let navyšovali kapacitu nebo postavili školku novou.

Navíc někde se skutečná naplněnost ukáže až v září podle toho, kolik dětí skutečně nastoupí.

Kapacita mateřských škol v Brně

Letos se do školek napříč krajským městem nedostalo 1 685 dětí, přijatých jich bylo přes 2 900. Ředitelé nebo ředitelky některých školek si stěžují i na taktiku rodičů, kteří přihlásí své dítě i do 15 zařízení zároveň. Skutečná naplněnost se pak ukáže až v září. Pro ostatní rodiče je samozřejmě tohle čekání na dodatečné přijetí nepříjemné. Dlouhodobě odmítají u zápisu do školky děti hlavně v Žebětíně, v Kníničkách nebo v Bosonohách. Většinou nezbydou místa zejména pro děti, které mají trvalé bydliště mimo danou městskou část nebo jim ještě v době nástupu do školky nejsou 3 roky.

Mateřská škola, děti, školka (ilustrační foto)

Nová školka Sýpka poblíž Dětské nemocnice v Brně má aktuálně volných ještě asi 27 míst. Po jednom klasickém a druhém dodatečném zápisu přitom k naplnění kapacity chybělo asi 50 dětí včetně dvouletých, které bývá obvykle problém do školky dostat. V Sýpce je jedna třída se zaměřením na hudební výchovu. Rodiče můžou nosit přihlášky ještě během letních prázdnin, vždycky ve středu dopoledne. A vedení přijme i děti, které nemají trvalé bydliště v Brně-severu.

Řešení do budoucna

Loni se v Brně narodilo nejvíc dětí za posledních 35 let. Takže v momentě, kdy dosáhnou 3 let, bude problém je umístit do školek. Nedostatečná kapacita se podle náměstka primátorky Petra Hladíka z KDU-ČSL projeví hlavně v Bystrci, Židenicích, Vinohradech, Líšni a v Žebětíně. „Rádi bychom v těchto městských částech přistavěli nové mateřské školy nebo vestavěly do nějaké staré budovy, případně do školy, pokud je tam místo.“ Brněnský magistrát proto chce vybudovat dalších 12 tříd za desítky milionů korun.

Situace mimo Brno

Kapacita letos nestačila třeba v Újezdu u Brna, v Letovicích na Boskovicku, v Břeclavi na školce Kupkova nebo v Dubňanech na Hodonínsku. Například v Hostěradicích vzali výjimečně 75 dětí, i když je maximum 69. V Drnovicích na Vyškovsku zase navyšovali kapacitu kvůli zájmu v minulých letech na 119 a momentálně mají asi 20 volných míst. V malé školce v Suchém na Boskovicku by rádi postavili další třídu k té stávající pro 26 dětí. Jenomže není v okolí stávající budovy žádná volná parcela.

autor: ahe
Spustit audio