Ve Valticích začíná vinařský Wimbledon

V pátek a v sobotu bude zámek ve Valticích hostit 44. Valtické vinné trhy. Sami pořadatelé přehlídku kvůli výjimečnému postavení mezi ostatními akcemi nazývají Wimbledonem mezi vinařskými výstavami.

Už tři týdny před otevřením trhů vybrali nejlepší domácí degustátoři šampióny v kategorii bílých, červených a zahraničních vín. „Šampiónem mezi bílými víny se stal ryzlink vlašský pozdní sběr ročník 2010 z vinařství Volařík z Mikulova,“ oznámil bezprostředně po degustaci předseda hodnotící komise Jakub Šebesta. Z červených vín se odborníkům nejvíce líbilo rulandské modré výběr z hroznů 2001 od Ladislava Musila z Dolních Kounic. Hlavní cena pro zahraniční víno letos odjede do rakouského Poysdorfu. „Šampiónem se stává chardonnay ročník 2009 z vinařství Rainera Schuckerta,“ odtajnil verdikt degustátorů Šebesta.

Vybrat nejlepší mezi 830 přihlášenými víny ale bylo letos velmi obtížné. Všichni se shodli na tom, že se letos představují ve Valticích opravdu špičková vína. „Jsou luxusní,“ hodnotí je jeden z organizátorů trhů David Šťastný. „Zvyšující se kvalita přihlášených vín dokazuje, že domácí produkce mnohdy předčí zahraniční vína z vinařských velmocí,“ míní předseda Valtických vinných trhů Antonín Šťastný.

Vína letošních trhů představuje Jan Otáhal

„Na letošní Valtické vinné trhy přivezlo svá vína 140 vinařských firem a obchodních společností,“ uvedl za organizátory Jan Otáhal, „sešlo se nakonec 830 vzorků.“ Převažují mezi nimi mladá vína, tedy ročníku 2010. Nejvíce je těch bílých, z odrůd je nejčastěji zastoupen ryzlink rýnský.

Také letos doplní ochutnávku na valtickém zámku doprovodný program. „Bude charitativní dražba šampiónů a znovu i pokus o rekord v řetězovém přiťukávání,“ slíbil David Šťastný. V pátek se otevírají brány trhů pro veřejnost ve 14:30, v sobotu v 10:00 hodin. K poslechu bude hrát cimbálová muzika Slovácko ml. a Národopisný soubor Břeclavan.

Také letošní VVT hostí jízdárna valtického zámku
autor: hon
Spustit audio