Ve sklenících rájeckého zámku kvetou kamélie. Některé odrůdy jsou světovým unikátem

Různobarevné květy kamélií začínají rozjasňovat skleníky na zámku v Rájci nad Svitavou. Největší českou sbírku těchto rostlin si můžou po pauze vynucené koronavirovou pandemií opět prohlédnout návštěvníci. V plné kráse se ukazují netradičně právě teď v zimě. A některé odrůdy jsou světovým unikátem – vypěstovali je totiž přímo místní zahradníci.

Nejstarší kamélie, které zde máme, jsou vlastně zakladatelky naší sbírky. Jsou to v současné době 64leté dámy,“ ukazuje Petra Mazalová ze správy zámku Rájec nad Svitavou. V jednom ze skleníků se do úzkých uliček natahují květy nebo pupeny kamélií. Je jich tu téměř 400 druhů a krom zalévání zrovna neholdují slunečním paprskům a vyžadují i přesnou teplotu vzduchu.

Zámecký skleník plný kvetoucích kamélií

„Ve sklenících se vytápí pomocí topení, které zde udržuje teplotu zhruba do 10 °C, která je pro období květu kamélií ideální. Ve chvíli, kdy vysvitne sluníčko a do skleníku začne svítit, je nutné květiny přikrýt netkanou textilií, aby se rostlinky nespálily,“ popisuje Mazalová.

Některé kamélie mají dokonce svá jména – například Anička. „Díváte se na jeden z rájeckých semenáčků, tedy odrůdy, která byla vyšlechtěna přímo v našich sklenících.“ Proto nejsou některé druhy k vidění nikde jinde na světě.

Přirozeně rostou kamélie v Japonsku a v Koreji. U šlechty byly oblíbené, protože kvetou v zimě, tedy v plesové sezoně – zdobily tak nejen taneční sály, ale i šaty a účesy dam. Na místní zámek se ovšem dostaly až v roce 1973 z výzkumného ústavu v Průhonicích u Prahy. „Do historického skleníku přijelo prvních asi 85 rostlinek. Většina z nich přežila do dnešní doby a jsou takovou základnou naší sbírky. Označujeme je jako mateční rostliny,“ přibližuje kastelánka Zdeňka Kalová.

Zámek Rájec nad Svitavou

Loni si kvůli špatné pandemické situaci nemohli návštěvníci místní sbírku kamélií prohlédnout. Letos na to mají za dodržování protipandemických opatření čas do 6. března. Pak začnou květy houfně opadávat.

autor: Alena Hesová
Spustit audio

Související