Ve Fakultní nemocnice Brno funguje druhá magnetická rezonance

2. červenec 2007

Vedení nemocnice si od nového pracoviště slibuje zkrácení doby čekání na vyšetření. Ta je v současné době až 6 měsíců. Nový přístroj je také dokonalejší, než starší dosud fungující typ.

Úprava prostor a pořízení nového přístroje přišli na zhruba 40 milionů korun. Za ty si vedení nemocnice slibuje, že pacienti už nebudou muset celé měsíce čekat, než na ně přijde řada, říká ředitel Roman Kraus: "Tady občas byla čekací doba až šest měsíců, což je prostě strašné, když nemocný má tak dlouho čekat. Takže pojedou oba přístroje, samozřejmě s větším akcentem na tom novém, protože umí udělat víc lepších věcí, ale to klasické vyšetření, kde není potřeba dělat některé specializované záležitosti, tak může běžet na té staré magnetické rezonanci."

Lékaři si podle ředitele Krause také budou jistější, že nic nezanedbali. Sice dávali akutním případům vždy přednost, jisté nebezpečí z prodelní ale vyloučet přece jen nebylo možné. "Tam kde je jasné, že pacient je akutní nebo že by mohlo dojít k poškození, tak dostává přednost, někdy se ale vyšetřují pacienti, kteří mají nějaké zvláštní potíže a na vině je počínající růst nádoru, který v tu dobu není nijak zobrazitelný, tak když pak člověk čeká, tak ten nádor může narůst. My se tomu samozřejmě snažíme vyhnout, ale stát se to může," vysvětluje ředitel Kraus.

Primář Marek Mechl se těší i na větší možnosti, která nová magnetická rezonance nabízí. Jde totiž o přístroj nové generace, na kterém lze provádět vyšetření, jaká starší verze vůbec neumožňovala: "Snad jako příklad bych uvedl zobrazení cév celého těla v jediném obrázku s použitím nebo i bez použití kontrastní látky. Nebo zobrazení celotělové - tzn. zobrazení celého organismu, to jsou věci, které skutečně na starších přístrojích k dispozici nebyly."

Spustit audio