Včerejší setkání trumpetistů v Modré na Uherskohradišťsku aspiruje na zápis do Guinessovy knihy rekordů

Česká republika má od včerejška nový rekord. Nikoliv ovšem na poli sportovním, nýbrž na poli uměleckém - přesně hudebním. Vytvořili ho trubači, kteří včera přijeli do Archeoskanzenu v Modré na Uherskohradišťsku, aby vytvořili největší hudební těleso hráčů na tento dechový hudební nástroj.

Bylo jich přesně sto čtyři. Nejmladšímu bylo 8 a nejstaršímu 78 let. Koncert byl nominován na pokus o zápis do knihy rekordů ve dvou kategoriích. Tedy v kategorii nejvíce trumpetistů společně hrajících jednu skladbu a v kategorii největší věkový rozdíl společně hrajících. A splnili je obě. "Tento počin bude skutečně zapsán do České knihy rekordů a my ho budeme kandidovat i na zápis do Guinessovy knihy, nicméně uvidíme, jaká bude reakce," říká Miroslav Marek z pelhřimovské agentury Dobrý den, která v České republice zastřešuje oblast rekordů a kuriozit.

Kromě údaje o počtu hrajících tam budou napsána i jména nejmladšího a nejstaršího muzikanta. V té první kategorii to vyhrál osmiletý Donovan Džavoronok z Brna, který se o setkání trumpetistů se dozvěděl čtyři dny před akcí od svého učitele. Z Modré si kromě nezapomenutelného zážitku odvezl ale i novu trumpetu od pořadatelů akce. Nejstarším a nejzkušenějším hráčem se stal osmasedmdesátiletý Dominik Trávníček z Vyškova. " Hraji od roku 1942, ale netušil jsem, že zde budu nejstarší," diví se trumpetista Trávníček.

Organizaci a zajištění koncertu měl na starost Jaroslav Novák. "Nebylo to v podstatě zas až tak složité, protože jsem požádal pár kamarádů, kteří mi velmi vydatně pomohli. Sám bych to v žádném případě nedal dohromady," dodává organizátor Novák. Zastoupeny byly všechny věkové kategorie a na pódiu se objevili i takoví umělci jako například Jan Slabák.

Spustit audio