Valašskomeziříčský odbor životního prostředí povolil odstřel volavek popelavých

Odstřel dvaceti volavek popelavých povolil odbor životního prostředí ve Valašském Meziříčí. Tito velcí ptáci v posledních letech decimují násady ryb v potocích a chovných rybnících. Úředníci tak vyhověli častým žádostem rybářů, kterým volavky způsobují mnohatisícové škody.

Rozhodnutí státního orgánu schvalují také místní ochránci přírody. Ornitolog Českého svazu ochránců přírody Miroslav Dvorský chápe, že není možné upřednostňovat jeden živočišný druh na úkor druhého. "Pokud se na potůčku, kde si rybáři chovají plůdek pstruha potočního, vyskytují jedna až dvě volavky, tak skutečně v tomto suchu, které letos pamatuje, dokáží ten potok vybrat do mrtě. Musíme také konstatovat, že se volavka popelavá, která se dříve objevovala v jednotlivých kusech, začíná vyskytovat ve větším množství, zejména třeba na potoku Loučka, který je chráněnou rybí oblastí," vysvětluje Miroslav Dvorský.

Po devadesátém roce se volavky popelavé začaly na Vsetínsku více rozšiřovat a v současné době se v okolí vyskytují početné kolonie. "Jako ochránci přírody máme samozřejmě zájem na tom, aby v těch potocích ryby byly, protože to je potrava třeba pro ledňáčka, vydry a další druhy živočichů, čili aby byl ten ekosystém vyvážený," uvádí ornitolog Českého svazu ochránců přírody Miroslav Dvorský.

Místní chovatel ryb Zdeněk Blinka je samozřejmě s povolením odstřelu volavek spokojený. "Já jsem rád, protože nám kompletně vybraly potoky. Nám ani tak nejde o to postřílení, protože ta volavka je plachý pták, ale nám jde o ten pohyb myslivců kolem vody, kterým budou rušeny a nebudou nám dělat tak velké škody," říká Zdeněk Blinka. Celkem v okolí Valašského Meziříčí vypustí rybáři do toků okolo tří set tisíc kusů ryb.

autor: rv
Spustit audio