V Třeboni budou odborníci řešit, jak do lázní vrátit klienty

30. květen 2014

Odborníci na lázeňství, zástupci ministerstva i odborů budou řešit, jak do českých lázní vrátit klienty. Lázeňskou konferenci svolali organizátoři do Třeboně na dnešek a zítřek a nazvali ji Armagedon českého lázeňství.

„Tato konference je každý rok opravdu velkým svátkem lázeňství. Střídáme místa těch konferencí, což samozřejmě přináší jednak vzájemné poznávání lázeňských míst, a jednak i to, že hostitelská místa se mohou předvést i se svými nabídkami v lázeňských aktivitách,“ říká předseda Sdružení lázeňských míst ČR Jiří Houdek.

Přestože lázeňství v Česku tvrdě zasáhl úbytek pacientů, objevují se i dobré zprávy. Například Luhačovice se už krize vzpamatovávají. Propad počtu klientů v tamních lázních bude nakonec menší, než se zkraje roku čekalo.

Kvůli nové úhradové vyhlášce a nejasnostem o pravidlech poskytování lázeňské péče měl podle prognóz klesnout počet pacientů v Luhačovicích až o třetinu. Nakonec ale byl podle generálního ředitele Eduarda Bláhy propad jen tříprocentní.

„Vypadlo nám 35 - 40 procent pojištěnců v tom našem tradičním kmeni, na druhou stranu jsme i z toho pojištění získali jiné, nové diagnózy. Byly to zejména pohybové a neurologické diagnózy.“

„U dětských pacientů, kteří tvoří čtvrtinu až třetinu z toho našeho objemu, k žádnému výpadku nedošlo. A to, že jsme jenom na tříprocentním výpadku, je nahrazeno samoplátci,“ popisuje aktuální situaci luhačovických lázní generální ředitel.

autoři: pfr , rv
Spustit audio