V Šilheřovicích objevíte jeden z největších zámeckých parků u nás. Dominantou je Neptunova kašna

26. červen 2024

V Šilheřovicích u Ostravy, které se nacházejí hned u hranic s Polskem, mají jeden z největších zámeckých parků v Česku. Nechybí v něm volní plochy, romantické stavby ani zahradní barokní plastiky. Založen byl v roce 1820. Když zámek přešel v roce 1844 do rukou zámožného rodu Rothschildů, byl velkoryse rozšířen a přetvořen v anglický park.

Zeleň má dnes rozlohu bezmála sta hektarů a zajímavá je nejen pro golfisty, pro které se park otevřel před více než padesáti lety jako první na Moravě. Zámecký areál ocení náhodní výletníci i odborníci třeba přes brouky. Je totiž domovem vzácného páchníka hnědého.

Procházku parkem mohou návštěvníci zahájit přímo u klasicistního zámku, kde je možné zaparkovat a kolem pravého křídla zámku projít ke krásné vyhlídce. Cesta vede kolem vzácného tulipánovníku, jehož květy právě tulipány připomínají.

Z druhé strany zámku se pak naskytne pohled na mohutnou kašnu z první třetiny 19. století se sousoším Neptuna, která byla ve své době technickým unikátem. Vodotrysk dosahoval až do výšky dvanácti metrů. Před pár lety byla kašna zrekonstruována a tak z prostoru mezi sochami opět vyvěrá voda. Bazén u vodotrysku v minulosti fungoval jako plavecký. Dnes je kulturní památkou a koupat se v něm nesmí. Ani stoupat na obrubu kolem něj.

V Šilheřovicích mají jeden z největších zámeckých parků v Česku

„Když se propojí střed zámku, střed fontány a vzniklá osa se protáhne dál, objeví návštěvníci veliký, zhruba pět set let starý dub zimní, který se dostal i do finále ankety Strom roku,“ upozorňuje Robert Chlebiš z místního spolku Jsme v parku. Dubová ratolest je přitom erbovním znakem rodu Eichendorffů, kteří park založili.

Návštěvníci by neměli minout ani Evelynino jezírko, lovecký zámeček či kančí bránu s přilehlým rybníkem, který má tvar ryby. Několikakilometrovou procházku parkem je možné rozšířit o návštěvu vyhlídkové věže, která je vzdálená zhruba 700 metrů. Je zní krásně vidět na Ostravu i Karvinou. Anebo je možné zamířit do přírodní rezervace Černý les, která je od zámeckého parku vzdálená asi jen deset minut pěší chůze.

Spustit audio