Největší dochovanou historickou zbrojnici najdete v Plzni. Založil ji Karel IV. na obranu města

27. červen 2024

Plzeňská městská zbrojnice se nachází v hlavní budově Západočeského muzea v Kopeckého sadech. Roku 1363 ji založil sám Karel IV. a jedná se o největší dochovanou historickou zbrojnici v České republice. Jsou v ní k vidění nejrůznější druhy zbraní, které měly sloužit Plzeňanům především při obraně města.

„Tato zbrojnice je mimo jiné ukázkou vojenských dějin města Plzně. Jsou tu zbraně od konce 14. století, což jsou světové unikáty, až po 17. století, to znamená po konec třicetileté války. Jsou tady palné zbraně, které měšťané používali na hradbách při obraně města, a samozřejmě také přilby, případně části odění,“ popisuje emeritní ředitel Západočeského muzea v Plzni František Frýda.

Za evropskou raritu je považována sbírka gotických pušek, hákovnic s luntovým zámkem a také soubor mušket z období třicetileté války. Součástí expozice je i sbírka kamenných portálů ze zbořených plzeňských domů a část původních městských hradeb.

Ve zbrojnici najdete také exponáty související s jednou zajímavou událostí z 16. století. „Jedná se o turnajové dřevce, které byly použity při rytířském klání mezi Ferdinandem II. Tyrolským a Jaroslavem Smiřickým ze Smiřic. Turnaj se odehrál na dnešním náměstí Republiky a byl to turnaj jezdců na koních, kteří jeli proti sobě. Účelem turnaje bylo srazit protivníka z koně právě pomocí tohoto dřevce,“ připomíná zbrojíř Západočeského muzea Jan Balcar.

Městská zbrojnice v Plzni
Spustit audio