V nové inscenaci Dvojí proměny vystupuje postava Zdeňka Trošky. Režisér o tom nevěděl

7. květen 2015

Čemu se Češi rádi smějí? Nad tím se zamyslel režisér Vladimír Morávek a na jevišti brněnského Divadla Husa na provázku vzniklo nové představení Dvojí proměna. Inscenace, kde proti sobě stojí dvě různé formy humoru, má premiéru zítra. V jedné z rolí se objevuje také postava, která představuje filmového režiséra Zdeňka Trošku.

Nové divadelní představení se pomyslně dělí na dvě části. V té první herci v šaškovských kostýmech i klaunských červených nosech vzdávají hold tradicím pouličního divadla, v té druhé předvádějí odlišný typ divadelní a filmové zábavy.

„Je složena ze dvou částí, ze dvou opozit. Jeden z nich zastupuje Hubert Krejčí, druhý postava režiséra Zdeňka Trošky. Druhá část je založena na divadelnosti a kejklířských tradicích. První se věnuje současnému divadlu, které velmi často pracuje s vyprázdněnou formou, a nikoli obsahem,“ vysvětluje dramaturgyně inscenace Simona Petrů.

Divadelníky a režiséra Vladimíra Morávka prý zajímá, proč je dnešní český člověk ochotný chodit na Troškovy filmy. „Jeho základní teze je: moc to neřešme. Je třeba pohladit, lidi nepotřebují přemýšlet, potřebují se smát. Ne, lidem, ale spíš troubům. Nejde o to řešit, ale vypustit,“ přibližuje jednu z odpovědí režísér Morávek.

Filmový režisér Zdeněk Troška o záměrech brněnských divadelníků nevěděl. „Nikdo z realizačního týmu se neozval, aby mě informoval, že něco takového dělají. Samozřejmě na to mají právo, ale podle mě je to otázka slušnosti,“ míní Zdeněk Troška.

Inscenace s kompletním názvem Dvojí proměna aneb Co je blbějšího než divadlo? vytvořil Morávek jako happening, kdy herci zavedou své diváky nejenom na venkovní alžbětinskou scénu u divadla, ale vydají se i dál do města.

autor: ela
Spustit audio