V Javorníku na Horňácku vznikne ze sbírek od místních obyvatel rodinné muzeum lidové kultury

Když si Anna Zelinger uvědomila, že vyšívaček na Horňácku ubývá s tím, jak se kroj vytrácí z běžného života místních, začala uvažovat o vybudování muzea lidové kultury.

Historické šaty, nábytek, nádobí i nástroje do sbírky vkládá jednak z pokladů rodiny, jednak poptává a taky kupuje od místních. A postupně pracuje i na opravě staré chalupy, ve které muzeum vznikne. Sběratelská vášeň se u ní probudila prý už v dětství.

„Pro mě je nejcennější to, co je nejvíc opotřebované, protože to lidi nosili. Mám tu poklady, které bych ráda vystavila. Sama jsem ani netušila, co se tu v Javorníku nosilo. Nechci, aby to odsud zmizelo,“ říká folkloristka Anna Zelinger.

Na Horňácku vznikne ze sbírek od místních obyvatel rodinné muzeum lidové kultury

V budoucím muzeu, které bude stát uprostřed obce, bude zachovaná i stará pec na chleba. „Tatínek je řezník, tak bych mu tady chtěla udělat i takový řeznický koutek. Domek není úplně nejstarší – našla jsem ve skříni i staré plány, kdy ho začali stavět, a to v roce 1920. Je tu maštal, dílna… všechno, co k muzeu potřebujeme,“ popisuje rodačka z Javorníku.

Spustit audio

Související