Do světa se rozletělo nové CD s názvem Kamila Šošovičková, BROLN a přátelé

1. únor 2021

Folklorní diskografie se rozšířila o nový hudební nosič, jehož název prozradí také hlavní interprety. CD Kamila Šošovičková, BROLN a přátelé bylo natočeno v loňském roce ve studiu Českého rozhlasu Brno a vydáno v produkci zpěvačky Kamily Tomšejové (Šošovičkové) a TON studia Rajchman.

Kamila Šošovičková a BROLN

Kamila Šošovičková (1996) je zpěvačkou rodem z Lužic u Hodonína. Doma je tedy v jihomoravském národopisném regionu Podluží. Kamila zpívá od útlého dětství. V roce 2010 se stala laureátkou soutěže Zpěváček a poprvé si zazpívala s Brněnským rozhlasovým orchestrem lidových nástrojů. Tehdy pod vedením Františka Černého. V následujících letech se stala pravidelnou sólistkou rozhlasového tělesa a nazpívala celou řadu písní především z Podluží. Jako připomínku desetileté spolupráce s BROLNem vzniklo právě toto CD.

Sólistka Kamila Šošovičková si k nahrávání přizvala i své hudební přátele. Před mikrofonem stála se svou kamarádkou Štěpánkou Pavlušovou, dále na CD zpívá a na gajdy hraje Michal Marhold. Nechybí ani dívčí sboreček, ve kterém zpívají Alžběta Řezníčková, Anička Bartošová, Kateřina Hlaváčková, Kateřina Dlabajová a Miroslava Naolesa. Sólově se představila také zpěvačka Kateřina Martykánová a František Černý. Vše za doprovodu Brněnského rozhlasového orchestru lidových nástrojů, který hraje pod vedením Pera Varmuži.

V týdnu od 1. do 5. února můžete vyhrát CD v našem vysílání v pravidelné rubrice Jak se u nás mluví. Stačí poslouchat ve všední dny po sedmé hodině ranní Český rozhlas Brno.

„Už je to pár let, co jsem byl v Lužicích na hodech ‚pod zeleným‘. Potkal jsem a hlavně slyšel tehdy mladé děvče – začínající zpívající cimbalistku Kamilu Šošovičkovou. Bylo to ještě před tím, než se jako vítězka soutěže Zpěváček postavila poprvé před Brněnský rozhlasový orchestr lidových nástrojů. A od této pěvecké premiéry s BROLNem letos uplynulo 10 let. Za tu dobu se Kamila vyzpívala, výrazově se usadila v rodném regionu a z čeho mám radost největší, navázala na bohatou tradici zpěváků na Podluží,“ říká rozhlasový hudební dramaturg Jaroslav Kneisl.

Kamila Šošovičková-Tomšejová a BROLN

Tento hudební nosič je příjemnou a především pestrou ochutnávkou hudební písňové tradice v nejjižnějším moravském regionu. Slyšet můžete písně táhlé milostné, interpretované s potřebným klidem, ale i tanečně hybné vrtěné. Všechny snímky samozřejmě propojuje zpěv Kamily Šošovičkové, která si ovšem na nahrávání přizvala několik pěveckých přátel.

Čtěte také

Posluchačům se tak nabízí příjemná směsice dívčích, mužských i sborových zpěvů. Vše za interpretačně i výrazově mistrného doprovodu členů BROLNu pod vedením Petra Varmuži. Pestrosti snímků také pomohlo hudební zpracování písňového materiálu. Od pokorného setrvání v prosté a doprovodem jednoduché melodii až po instrumentálně zajímavé a hravé hudební úpravy.

„Přál bych si, aby toto CD nebylo cílem, ke kterému dovedla Kamilu desetiletá spolupráce s BROLNem, ale spíše jedním z výškových táborů. Motivací k dalšímu pěveckému a hudebnímu vývoji. A rád bych, aby byla Kamila, dnes už Tomšejová, inspirací pro další mladé zpěváky, kteří díky tomuto CD najdou okouzlení v rozmanitosti a stálé citové síle lidové písně. A to nejen na Podluží,“ doplňuje Kneisl.

Spustit audio

Související