V hlavní roli vila Tugendhat. Skleněný pokoj vstoupí do kin v polovině března

22. únor 2019

Film režiséra Julia Ševčíka Skleněný pokoj bude mít slavnostní premiéru 12. března v brněnském Univerzitním kině Scala, do široké distribuce vstupuje 14. března 2019.

Natáčení filmu Skleněný pokoj ve Vile Tugendhat

V hlavních rolích se objeví řada zahraničních i domácích hvězd jako Carice van Houten, Hanna Alström nebo Claes Bang, Alexandra Borbély, Roland Møller, Karel Roden, Martin Hofmann, Karel Dobrý nebo Vladimír Polívka.

Do českých kin vstoupí snímek jak v originální verzi s českými titulky, tak s českým dabingem. Hlavní role namluvily Aňa Geislerová, která propůjčila hlas představitelce Liesel Hanně Alström, a Kateřina Winterová, která dabuje Carice van Houten jako Hanu.

Film se natáčel v loňském roce celkem 33 dní nejen ve vile Tugendhat, ale také na dalších místech v Brně, dále v Praze, Plzni, na zámku a v zámeckém parku Lednice. Při natáčení ve vile se musela dodržovat veškerá opatření, aby nebyla památka UNESCO poškozena.

Čtěte takéRežisér Masaryka dotočil film o vile Tugendhat. Ve Skleněném pokoji se objeví Roden i Carice van Houten

Filmaři museli na podlahu Skleněného pokoje vily položit nové barevně identické lino, aby se původní nepoškodilo. I tak musel celý štáb nosit po dobu natáčení návleky. Každý člen štábu byl označen páskou a celý objekt hlídala ostraha. Pro natáčení scén z 30. let byl z 90 % použit původní nábytek vily Tugendhat.

Uvedení filmu Skleněný pokoj, který byl natočen podle stejnojmenného románu Simona Mawera, doprovází výstava filmových kostýmů Kataríny Štrbové Bielikové, která je umístěna v prostorách vily Tugendhat v Brně od 30. ledna do 11. března.

zdroj: Bioscop
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.