V Divákách pokračují v rekonstrukci domu, kde žili bratři Mrštíkové. Nová expozice představí jejich život i dílo

Památník bratří Mrštíků v Divákách na Břeclavsku je už více než rok a půl uzavřený. Regionální muzeum v Mikulově, které ho má ve správě, se pustilo do generální rekonstrukce domu, v kterém bratři Alois a Vilém žili.

Původní zastaralou expozici ze 70. let minulého století má nahradit nová, která přiblíží život i dílo obou spisovatelů. „Ten domek původně získal Vilém Mrštík na přelomu 19. a 20. století. Zde žil, pracoval a tvoři, krom toho byl vášnivý včelař – výnosy z medu tvořily nemalou část jeho obživy,“ říká ředitel Regionálního muzea v Mikulově Petr Kubín.

Více než stoletý smrk, který na zahradě domu vysadil Vilém Mrštík

V největší místnosti domu je nutné udělat nové podlahy, jsou tu osekané omítky. Místnost ovšem nebyla součástí původního domku – jde o místnost nebo verandu, kterou nechali přistavět až bratři Mrštíci. Proto jsou viditelné klenby nad původními okny, které byly posléze zazděny, jak vysvětluje Kubín.

„Jedna z místností přiblíží skutečně ten stav, který tu byl zhruba mezi lety 1904-1912, kdy v domku žil Vilém Mrštík,“ popisuje autor expozice Oskar Brůža. „Z doby, kdy v domě bratři Mrštíkové žili, pochází ještě hrušeň vysazená v roce 1908. Stejně jako smrk, který je na zahradě vysadil Vilém Mrštík.“

Památník bratří Mrštíků by Regionální muzeum v Mikulově chtělo otevřít v průběhu letošního září.

Rekonstrukce domu bratří Mrštíků v Divákách na Břeclavsku
autor: Štěpánka Kadlečková
Spustit audio