V České republice se rodí více dětí - říkají dobré zprávy

10. únor 2008

Stoupající tendencí jsou ale poznamenány i informace o jevech mnohem méně příznivých, nicméně s daným tématem souvisejících.

Babyboom provází také zprávy o tom, jak přibývá rizikových těhotenství, nezralých dětí i nemocných matek. Tak např. statistika lékařů z Fakultní nemocnice Brno hovoří o tom, že zhruba čtvrtina těhotenství, která u nich končí porodem, je riziková. Toto číslo poněkud převyšuje celorepublikový průměr. Důvodem je ale fakt, že na špičkové pracoviště míří právě ty případy, které si na menších gynekologicko-porodnických pracovištích netroufají řešit. Příčin je podle primáře Petra Janků hned několik, všechny ale mají souvislost se současným životním stylem:

"Roste procento žen, které rodí v pozdějším věku - hlavně nad 35 let - a také těch, které už třeba mají v anamnéze císařský řez. Říká se, že se roztáčí určitá spirála, tzn. že jakmile někdo porodí císařským řezem, tak už se řadí mezi rizikové pacienty. Roste procento diabetu i dalších onemocnění, jako třeba větší náchylnosti k nadměrnému krevnímu srážení - to jsou taková moderní onemocnění. A samozřejmě souvisí to s určitými populačními trendy ve společnosti. Roste i procento předčasných porodů, a to se neví přesně, proč?"

Primáři neonatologického oddělení Ivo Borkovi pak dělají starosti i stoupající počty nemocných novorozenců. Zlobí ho mimo jiné to, že v některých případech za nerozumné chování matek platí nejen děti svým utrpením, ale také společnost obrovskými náklady na jejich léčení:

"Nemohu nepřipomenout problematiku drogových závislostí, infekčních komplikací, problematiku migrace obyvatel, protože toto všechno jsou jevy, které zvyšují nemocnost novorozenců. V poslední době se setkáváme s komplikacemi ze strany pohlavních nemocí, drog a sociálního chování rodiček nebo rodičů obecně. Čili při naší koncentraci těch nejzávažnějších nezralostních stavů - přes 50 za rok - mají 2-3 měsíce dobu hospitalizace jenom u nás a ekonomické náklady jsou 1,5-3 miliony Kč na tu jednu hospitalizaci."

Potěšující je, že výsledky těchto hospitalizací jsou čím dál lepší. Dnes lékaři dokáží zachránit i takové děti, které by před 20 či 30 lety neměly šanci na přežití.

Spustit audio