V Brně začala rekonstrukce Arnoldovy vily, vznikne v ní mezikulturní Centrum dialogu

15. prosinec 2021

V Brně začala rekonstrukce Arnoldovy vily v těsném sousedství vily Tugendhat. Kompletní opravu stavby z poloviny 19. století oficiálně zahájili zástupci magistrátu a Muzea města Brna.

Ve vile vznikne mezikulturní Centrum dialogu. To má připomínat staleté soužití národností, které v Brně skončilo až po druhé světové válce. „Právě ten kulturní mix by měl ve vile vidět. Budou k tomu organizovány různé přednášky, workshopy, tak aby se veřejnost s tématem česko-židovského dialogu mohla potkat v různých podobách,“ vysvětluje ředitel Muzea města Brna Zbyněk Šolc.

Oprava zchátralé stavby a přilehlé zahrady bude stát přes 150 milionů korun. Část z toho pokryje dotace.

Probíhat zde bude výstavní, vzdělávací, badatelská i volnočasová a komunitní činnost. Vedle stálé expozice o historii Arnoldovy vily a osobnosti stavitele Josefa Arnolda zde bude vybudováno infocentrum Brněnského architektonického manuálu, který se věnuje mapování moderní brněnské architektury.

V budově bude multifunkční sál, prostory pro workshopy a sympozia nebo co-workingové kanceláře pro kurátory výstav a organizátory akcí. Do vily bude přestěhováno Studijní a dokumentační centrum vily Tugendhat. Infopoint BAM nalezne své zázemí v nově vybudované reprezentační knihovně v 1. patře, do které bude přesunut knižní fond z vily Tuhendhat.

Knihovna bude digitalizovaná a bude přístupná odborné i laické veřejnosti. Multifunkční využití bude podpořeno provozem kavárny a otevřené zahrady pro rekreační a uměleckou činnost.

autoři: Martin Veselý , lop
Spustit audio

Související