Chátrající Arnoldovu vilu zřejmě čeká velká proměna. Brněnští radní schválili rekonstrukci památky

26. září 2019 08:20

Arnoldova vila v Brně je o krok blíž k rekonstrukci. Rada města odhlasovala projekt Centrum dialogu, díky kterému má ve vile vzniknout místo pro výstavy a badatele. Budova je ale stále v havarijním stavu a její oprava bude stát přes 120 milionů korun.

Arnoldova vila je na seznamu nejohroženějších památek Národního památkového ústavu. Vše má zvrátit její rekonstrukce. V září nabylo právní moci povolení pro územní a stavební řízení. Rada města tak mohla ve středu souhlasit s projektem Centra dialogu. Ve vile brněnského stavitele Josefa Arnolda mají vzniknout multifunkční místnosti. Ty budou sloužit pro diskuze, odborná sympozia a konference, které budou mít blízko k česko-německo-židovským vztahům a minulosti.

Chybět by neměly také výstavní prostory, badatelna, archivy nebo kavárna. „Centrum bude akcentovat původního stavitele Josefa Arnolda, který se výraznou měrou podílel na rozvoji brněnského stavitelství,“ dodává náměstek primátorky Petr Hladík.

Náklady na opravu

Město počítá s částkou 123 milionů korun, z čehož dvě třetiny zaplatí. Zbylé peníze, tedy necelých 40 milionů korun, bude město žádat prostřednictvím takzvaných Norských fondů. Ty Norsko poskytuje evropským státům na podporu vědy a výzkumu, ochranu životního prostředí nebo právě na obnovu a zachování kulturního dědictví.

Arnoldova Vila je trochu zapomenutou secesní památkou.

Brněnské vily

Arnoldova vila je jedna ze známých brněnských vil a stojí v těsném sousedství s vilou Löw-Beer a Tugendhat. Co je také spojuje, jsou zahrady. Zatím spolu pozemky pouze sousedí. V dalších letech se mají ale jednotlivé zahrady propojit. Jednak město obnoví zahradu Arnoldovy vily. Zároveň bude po většinu dne zpřístupněna a bude možné projít na sousední pozemek vily Löw-Beer i vily Tugendhat.

autor: Petr Tichý
Spustit audio

Související