V Brně začal festival filmů na motivy Bohumila Hrabala

26. únor 2008

V Brně včera začal festival filmových adaptací děl Bohumila Hrabala. V kině Scala jej uvedly snímky Perličky na dně, Fádní odpoledne a Sběrné surovosti. Festivalem vyvrcholí výstava "Ostře sledovaný Hrabal", kterou připravilo Brněnské kulturní centrum. Více jsme zjistili od mluvčí pořadatele Evy Pánkové.

Co všechno festival filmů podle Hrabalových děl nabídne? Uspořádali jsme filmový festival všech filmových adaptací Hrabalových děl. Znovu podtrhuji všech, protože v kině Scala budou k vidění i takové věci jako jsou například Andělské oči. No a potom samozřejmě ty známější filmy jako jsou například Ostře sledované vlaky, Skřivánci na niti, Postřižiny, Něžný barbar a také Obsluhoval jsem anglického krále. Chtěla bych ještě upozornit všechny, kteří byli na výstavě, že s lístek, z výstavy budou mít v kině dvacetikorunovou slevu.

Řada těch filmů se objevila v televizi. Některé dokonce nedávno. Máte pocit, že o tento festival bude zájem? Já se domnívám, že určitě, protože ne všichni se v televizi vždy v určitý čas dostanou. Přece jen kino je kino. Posezení v kině je, myslím si, daleko přínosnější než sledování filmu v televizi.

Jaký byl zájem o výstavu Ostře sledovaný Hrabal? Nás to překvapilo. Jestli je to tím, že jsme to koncipovali jako součást školní výchovy, přišlo hodně škol, ale také hodně individuálních návštěvníků, kteří se přišli podívat na to jaký vlastně život Hrabala byl.

Hrabal pocházel z Brna. Máte nějaké ohlasy, že by přišli lidé, kteří k němu měli nějaký vztah? Zajímavé je, že přímo na vernisáž přišla paní, která měla společné fotky s Hrabalem z dřívějších let a která k němu měla blízko. My jsme jí zkontaktovali s kurátory výstavy. Takže třeba na příští výstavě už tyto fotky z rodinného archivu už budou zařazeny.

Spustit audio