V Blučině bude referendum kvůli pronájmu sportovního areálu s bazénem

Obyvatelé Blučiny u Židlochovic budou v říjnu v době sněmovních voleb hlasovat i v referendu. Vyvolali ho místní lidé. Některým se nelíbí, že obec plánuje dlouhodobě pronajmout sportovní areál s krytým bazénem. Radnice hledá nového nájemce v koncesním řízení, který by se zavázal k modernizaci skoro 50 let starého bazénu a okolního areálu na své náklady. Obyvatelé se obávají, že přijdou o místo k setkávání, které nahradí wellness centrum.

„Krytý bazén je výsledek práce místních obyvatel, kdy si ho v roce 1975 zbudovali v akci Z. Takže k tomu máme nejen věcný vztah, ale i vztah srdeční,“ říká obyvatel Blučiny Ladislav Sklenář. Sháněl podpisy pod petici na zachování bazénu v obecních rukách. Podpořilo ho 465 lidí.

„Nesouhlasíme s dlouhodobým koncesním pronájmem. Jsem přesvědčen o tom, že jako komunitní centrum by to tu mělo provozovat dál zastupitelstvo obce, tedy zřízená právnická osoba, firma, na kterou by zastupitelstvo dohlíželo,“ myslí si Sklenář.

Součástí areálu na okraji Blučiny je kromě bazénu i sauna, posilovna, nová sportovní hala, bufet a venkovní hřiště. Obec areál pronajímala do roku 2018. Pak provoz převzala, aby zjistila, jak je nákladný. „Zkusili jsme si to a zjistili jsme, že ten stav je velmi náročné dostat do černých čísel. Zajistili jsme hlavní část jako třeba filtry, ale naše představa je teď taková, že to poskytneme jinému provozovateli, protože nás tam čekají jiné investice, které bychom prostřednictvím koncesního řízení přenechali tomu nájemci,“ obhajuje záměr starosta Blučiny Jan Šenkýř za KDU-ČSL.

Sportovní areál s krytým bazénem v Blučině u Židlochovic

Podle něj sice může Blučina bazén provozovat a dotovat ho z rozpočtu. Ve vypsaném koncesním řízení ale hledá nájemce, který by do modernizace obecního areálu investoval sám. Radnice by tak získala peníze na jiné stavby. „Když do toho investujeme sami, tak to budou peníze do statiky a technologií, ale neposkytneme návštěvníkovi žádnou službu navíc. A peníze z rozpočtu obce musíme rozložit do všech oblastí, které jsou třeba. Tím zajištěním provozu jiným dodavatelem se snažím nasměrovat finance jinam, kde jsou potřeba. Třeba na přístavbu mateřské školy, rekonstrukci hasičské zbrojnice, protipovodňová opatření na prodloužení ulic, kde už lidé staví rodinné domy,“ vyjmenovává Šenkýř.

Podmínky pronájmu

Součástí už vypsaného koncesního řízení je i několik podmínek. Jednou z nich je, že při pronájmu areálu na 15 let musí nájemce do obecního majetku investovat nejméně 15 milionů korun. Při pronájmu na 25 let pak dalších 10 milionů. K tomu platit nájem.

Bazén i hala musí zůstat, zachované musí být i plavání pro školáky. Ale s částí areálu může nájemce naložit podle svého uvážení. Přibýt by mohly i sauny a wellness centrum nebo ubytovací zařízení. Z toho mají lidé obavy.

Sportovní areál s krytým bazénem v Blučině u Židlochovic

„V současné době po covidu se koupaliště stává komunitním centrem, protože je to jeden z mála podniků, který funguje. A obava je z toho, že v případě pronájmu koupaliště bude mít koncesionář veškerou pravomoc a my nebudeme schopní to ovlivnit. Jak cenu vstupného, tak pořádání kulturních akcí v areálu nebo pronájem haly,“ zmiňuje některé z výtek opoziční zastupitel Tomáš Trávníček z ODS.

„Jedna z hlavních věcí, která lidem vadí, je, že neví, co tady ten investor chce vybudovat, nebo co tu chce dělat,“ doplňuje zastupitel.

Po petici tak lidé nakonec nasbírali přes 800 podpisů, což je skoro půlka tamních voličů, které povedou k vyhlášení referenda. Koncesní řízení, které začalo v červnu, ještě není ukončené, má několik kol. Radnice podle starosty lidem přihlášené záměry představí, až to podmínky řízení umožní. Výsledek referenda bude mít vliv na to, jestli obec s případným nájemcem finální dohodu uzavře, nebo ne a bazén bude provozovat dál.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související