V Blansku postaví nové lázně s plaveckým bazénem i relaxační částí

Zastupitelé tento týden schválili architektonickou studii, která navrhla konkrétní podobu komplexu za 270 milionů korun. Stavební práce odstartují nejspíš v první polovině roku 2023. 

Kromě bazénů bude v novém komplexu třeba i wellness s vířivkou, různými proudy a dalšími atrakcemi. Podle projektu se do areálu vejde i menší fitness centrum. Těch bazénů je v plánu hned několik. „Plavecký bazén je koncipovaný tak, aby sloužil jak kondičním plavcům, tak plaveckým školám. Je to bazén 18x25 metrů s osmi plaveckými dráhami, bude nerezový, v jedné třetině až polovině bude zdvihací dno, aby byl maximálně variabilní. Dále tam bude volnočasový bazén s množstvím relaxačních atrakcí a také bazén pro plavání matek s dětmi,“ upřesňuje architekt Petr Kaděra.

Návrh probírali projektanti a město i s plavci z Blanska. Díky tomu bude například plaveckých drah 8 a ne 6, jak se nejdřív plánovalo.

Zástupci plaveckých oddílů jsou s projektem vesměs spokojení. Připomínky měli například ke společným šatnám. Podle nich by mohlo lidem mířícím do posilovny vadit to, že bude v šatnách od plavců mokro. Přednost by také dali keramické vaně v plaveckém bazénu místo nerezové. Ale sami říkají, že jsou to drobnosti a hlavně jsou rádi, že se dočkají nových lázní.

Bourání místo oprav

Město původně plánovalo rekonstrukci starých lázní. Ale když si udělali radní předběžnou kalkulaci, tak zjistili, že rozdíl v ceně by nebyl tak dramatický. Navíc by se do stávající budovy nevešlo tolik atrakcí. Proto se zastupitelé rozhodli původní lázně zbourat a nové postavit na jejich místě. Prvotní cenový limit byl 220 milionů korun, aktuální odhad je 270 milionů. Ale je to právě i kvůli zakomponování dalších atrakcí nebo rozšíření plaveckého bazénu.

Následující kroky vysvětluje starosta Jiří Crha z ODS: „Do poloviny příštího roku bychom chtěli mít územní rozhodnutí a stavební povolení, následně by probíhalo výběrové řízení na zhotovitele. Předpoklad je do konce roku 2022. Následně v lednu či únoru by mohla začít fáze bourání starého objektu a výstavba nových lázní.“

Lázně budou mít kapacitu 250 lidí a město je propojí se sousedním aquaparkem. Fungovat díky tomu budou celoročně, tedy i v létě.

autor: Alena Hesová
Spustit audio

Související