Úterní Noční linka: Vánoce vašeho dětství

22. prosinec 2020

Jak na ně vzpomínáte? V jaké době jste je prožívali a kde? Jak jste je tenkrát vnímali dětskýma očima a jaké vůně,chutě a pocity se vám dodnes vybavují?

Vánoce našeho dětství byly sice chudší, skromné, ale přitom možná bohatší než dnes a plné vděčnosti. Lidé se těšili na společné setkání u prostřeného stolu a radovali se i z maličkostí. Byli jsme vděčni za každou drobnost, plni očekávání a radostného setkání.

Když jsme dostali čokoládu, banán, mandarinku, oříšek nebo i jinou lahůdku, mysleli jsme si kdoví co nemáme. Někde se nedostávalo ani toho. Vánoce nebyly ani tak o dárcích jako spíš o setkávání a společně prožitých chvílích.

Vůně maminčiných vanilkových rohlíčků se moderátoru Karlu Sladkému vybavuje dodnes. Cukroví jsme s bráškou dostali až na Štědrý den a stromeček byl ozdoben 24.prosince ráno, když jsme se probudili. To bylo překvapení.

Byl to pro nás děti zvláštní a výjimečný čas. Dodnes na to u rodinného stolu vzpomínáme. Tu atmosféru nám rodiče vytváří i dnes. Dávají nám pohostinnost srdce a té si vážím nejvíc.

Moc se na setkání s celou početnou rodinou těším a určitě si s vámi v noční lince rád zavzpomínám na Vánoce našeho dětství. K tématu mi můžete napsat přes tuto internetovou stránku nebo zatelefonujte přímo do studia po 23. hodině na číslo 731 800 900.

autoři: Karel Sladký , baj
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.