Umění motorovou pilou. V Luhačovicích začalo řezbářské sympozium

Do ptačího zpěvu v luhačovických lázních se teď mísí zvuk motorových pil. Po roce se tam opět sešli řezbáři na tradičním výtvarném sympóziu.

Jejich vybrané práce pak lázeňská společnost rozmístí do rozlehlého parku. Pořadatel každoročně zadává společné téma.

V pondělí dopoledne ještě před sedmi umělci stály jen obrovské neopracované kmeny. Společným námětem jsou pro letošní rok jsou chvíle pro odpočinek. Většinou tedy vznikají lavice a lavičky.

„Rád bych do výsledku zakomponoval nějaký ženský prvek, nějakou květinu. Aby byl výsledek lázeňský, pohodový,“ svěřil se reportérovi Romanu Vernerovi Zdeněk Matyáš, který na sympozium jezdí každý rok.

Řezbářské sympozium v Luhačovicích

Prozradil, že úvahy o tématu mu trvaly přibližně měsíc. Z nejméně kubíkového kmene se chystal odřezat přibližně polovinu.

Jeho kolega Martin Bořuta o stanoviště dál plánuje do své lavice zakomponovat stavby architekta Dušana Jurkoviče, které jsou pro Luhačovice typické. „Na druhé straně bude klaviatura, která se bdue ztrácet v opěradle,“ popsal svůj záměr řezbář.

Řezbářské sympozium v Luhačovicích

To Petr Krajíček musel své plány na poslední chvíli měnit. „Původně jsem chtěl takovou krásnou hlavu dívky, jejíž vlasy by tvořily pramen. Ale přijel jsem sem a zjistil, že kolegové mají hodně podobný námět a skicu,“ vysvětlil, co jej přimělo ke změně návrhu.

Nakonec se rozhodl zobrazit množství pramenů, které v Luhačovicích jsou. „Vytvořím svůj pramen, bude to taková skála, ke které bude možné si sednout a symbolicky se napít,“ doplnil.

Řezbářské sympozium v Luhačovicích

Vedení lázní rozhodně nehodlá umění řezbářů před veřejností ukrýt. Jejich výtvory najdou své místo v lázeňském areálu. „Buďto na lázeňském okruhu nebo u některého z pramenů,“ vysvětlila kulturní ředitelka Lázní Luhačovice Hana Felcmanová.

Letošního sympozia se účastní pět řezbářů Česka a dva ze Slovenska. Zvláštním hostem je slovenská nevidomá sochařka Mariana Machalová, která bude celý týden vytvářet reliéfy z hlíny.

autoři: rv , ska
Spustit audio