Turistů na jižní Moravě i přes zájem tuzemských hostů ubylo

10. listopad 2020

V létě pokračoval meziroční pokles cestovního ruchu v České republice. Vyplývá to ze zveřejněných dat Českého statistického úřadu. Za 3. čtvrtletí se na jižní Moravě ubytovalo o desetinu méně hostů než tomu bylo za stejné období loni. Od začátku roku jejich počet klesl o třetinu.

Cestovní ruch nejen v České republice, ale i jinde ve světě letos ovlivnila pandemie koronaviru. Měnilo se tak složení hostů v hotelích a penzionech.

Statistika nuda je

Z dat Českého statistického úřadu vyplývá, že léto návratu turistům z ciziny nepomohlo. Od července do září na jižní Moravě strávili o 60 % méně nocí než ve stejném období minulého roku.

Také v tomto období přijelo necelých 100 tisíc hostů ze zahraničí, pro porovnání – minulý rok to bylo 270 tisíc. Dopad na ubytovací zařízení a podnikatele přibližuje prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza: „Utrácejí výrazněji víc než Česi. Takže nakonec ani přes léto neměli šanci se zahojit a udělat si nějaké rezervy, po tom jaře, kdy bylo zavřeno.“

Situace v tuzemsku

Ze statistik vyplývá, že turistů z tuzemska na jižní Moravě přibylo oproti stejnému období roku 2019 přibližně o pětinu. Nicméně v součtu s hosty ze zahraničí, kteří jsou neoddělitelnou součástí cestovního ruchu, ten celkový počet klesl. Za pozitivní vývoj se dá považovat mírné prodloužení délky pobytu v ubytovacích zařízeních. V průměru lidé na jižní Moravě přespí dvě až tři noci. Částečné oživení poptávky ze strany tuzemských hostů vysvětluje Pavel Vančura z Českého statistického úřadu.

Čtěte také

„Různé akční cenové balíčky nalákaly Čechy mimo jiné i do hotelů vyšších kategorií. V pětihvězdičkových hotelích se tak příjezdy rezidentů meziročně zvýšili na dvojnásobek a ve čtyřhvězdičkovém ubytování o 38 %. Návrat turistů z ciziny se však nekonal. Všechny klíčové zdrojové trhy zůstaly hluboko pod loňskými čísly.”

Jedním z takových projektů na jižní Moravě byl Znojmo Zadax. Lidé za ubytování nebo útraty v restauracích získávali zdarma poukazy na prohlídky znojemských památek a další zajímavosti, jako je například prohlídka podzemí.

Kam na výlet mimo davy?

Cílem Centrály cestovního ruchu jižní Moravy bylo letos rozptýlit návštěvníky do méně obvyklých míst. Podle ředitelky centrály Pavly Pelánové se to povedlo. Kampaní #mimodavy se snažili nalákat i jinam, než třeba do Lednicko-valtického areálu nebo Mikulova.

„Opravdu se nám daří ty turisty rozmělňovat do méně známých míst. Do přírody, do míst, kde se dá sportovat, na singletraily. Do historických míst, třeba na Boskovicko a podobně. Myslím, že sezona byla úspěšná a z pohledu centrály cestovního ruchu se nám tu strategii a cíle daří naplňovat.”

Podle Pelánové tento přístup má i v budoucnu pomoct, aby požitek lidí z pobytu na jižní Moravě nebyl negativně ovlivněn frontami u turistických cílů nebo na parkovištích v jejich blízkosti.

autor: Petr Tichý
Spustit audio

Související