Města na jižní Moravě podpoří různými způsoby turismus. Znojmo bude od června zadax

14. květen 2020 15:30

Znojmo plánuje letos více než jindy podpořit turistický ruch. Město nabídlo podnikatelům spolupráci formou volných vstupů pro návštěvníky.

Pokud se lidé přes noc ubytují v některém z hotelů, dostanou například zdarma poukaz do znojemského podzemí. Vedení města chce tímto krokem pomoci zmírnit dopady koronaviru. Jen za první čtvrtletí letošního roku navštívilo jižní Moravu v meziročním srovnání o čtvrtinu méně turistů.

Čtěte také

Do projektu s názvem „Znojmo Zadax“ neboli Znojmo zadarmo se můžou přidat znojemské hotely, kavárny, restaurace, zkrátka všichni podnikatelé, kteří nabízejí služby související s turismem. Pokud hosté utratí například za oběd alespoň 150 korun nebo za ubytování alespoň 500 korun, získá člověk zdarma poukaz na několik míst ve Znojmě. Například do podzemí, jehož trasy letos správci plánují rozšířit. Dále také radniční věž, hradební opevnění a Expozice pivovarnictví.

V nabídce je také prohlídka města, případně návštěva letního kina. Cílem projektu není podle města na turisty vyhledávaná místa dostat dvakrát více lidí. Hlavním smyslem je, aby lidé u znojemských podnikatelů utráceli peníze. Celá kampaň startuje 1. června a bude trvat do konce září. Podniky tak mají ještě zhruba dva týdny čas na to, aby se do ní zapojily. Označeny poté budou speciální nálepkou u vchodu.

Podpora turismu v kraji

Jedním příkladem za všechny je Brno. Podnikatelům má pomoct například odpuštění pobytových tax, které ubytovací zařízení odvádějí do městské kasy. Odpuštěny budou od června do prosince. Cílit chce město hlavně na tuzemské cestovatele. Kampaň město chystá spustit v druhé polovině května. Plánuje také rozšířit turistickou kartu Brnopas. V hotelech nebo penzionech by ji lidé mohli získat za zvýhodněnou cenu.

Jihomoravská centrála cestovního ruchu připravuje naplno spuštění kampaně #mimodavy (Mimo davy). Cílem je rozptýlit turisty rovnoměrně v regionu, aby nedocházelo k jednodennímu turismu v lokalitách, jako je například Lednicko-valtický areál.

Pokles turistů

Z dat Českého statistického úřadu vyplývá, že nejvíc turistů ubylo z asijských zemí. Lidí z Jižní Koreje přijelo o dvě třetiny méně. Číňanů zase chyběla oproti předchozímu roku polovina. Právě u těchto zemí byl pokles nejprudší. Právě v těchto zemích se nemoc covid-19 rozšířila jako první. Turismus na jižní Moravě ale není jenom o cestovatelích ze zahraničí. Českých turistů meziročně také ubylo, a to o čtvrtinu. V Jihomoravském kraji se jich ubytovalo bezmála 140 tisíc. Počty se tak přiblížily těm z roku 2014. To bylo v období, kdy se Česká republika začala vzpamatovávat z ekonomické recese.

autor: Petr Tichý
Spustit audio

Související