Transplantační jednotka kostní dřeně v Brně

30. květen 2006

Brněnská dětská nemocnice má k dispozici novou transplantační jednotku kostní dřeně. Vznikla rekonstrukcí prostor oční kliniky a Brno se tak stane druhým centrem v České republice, kde bude možné provádět u dětských pacientů transplantaci kostní dřeně od cizích dárců.

Klinika dětské onkologie patří k nejdynamičtěji se rozvíjejícím pracovištím Fakultní nemocnice Brno. Přesto pacienty, kteří se měli podrobit transplantaci kostní dřeně od cizího dárce dosud museli předávat do péče pražských kolegů. To by se ale podle ředitele nemocnice Jana Buriana nyní mělo změnit: " Pracoviště podobného typu je v Praze v Motole a v Brně se podařilo prosadit pracoviště jako druhé specializované onkologické centrum pro oblast Moravy." Vedení nemocnice usiluje o to, aby veškerá problematika dětské onkologie včetně všech tipů transplantací byla řešená právě v brněnském pracovišti.

Nová transplantační jednotka kostní dřeně přišla na 35 milionů korun. Drahý je ale také provoz. Malí pacienti tam v přísně sterilním prostředí pobývají často několik týdnů. Děti mají po transplantaci kostní dřeně totiž velmi hluboký útlum imunitního systému a nejsou schopny se bránit proti infekci, která pochází jak z vnějšího prostředí, tak z něho samotného. "Transplantace od dárce je navíc jakési vnesení vetřelce do původního organismu a ten vetřelec umí bojovat s tím vlastním pacientem." Uvádí přednosta kliniky dětské onkologie. " Naším úkolem je navodit odpovídající rovnováhu mezi novým organismem a příjemcem. Na jedné straně má kostní dřeň dárce bojovat se zhoubným nádorem a na druhé straně nesmí příliš nepoškodit svého příjemce." První pacienty by nové pracoviště mělo přijmout od července.

Spustit audio