Tipy na víkend: zahájení plavební sezóny na Brněnské přehradě, fašanky i Open House Brno

Na tento víkend jsme vybrali pozvánky na slavnostní zahájení 73. plavební sezóny na Brněnské přehradě a otevření areálu Lodní dopravy, fašanky či Čejkovickou vinnou stezku.

Čejkovická vinná stezka, „poznejte krásu místních vinic a ochutnejte mladá vína“

To je vinařská akce situovaná nikoliv do sklepů, ale do vinic, kde mají vinaři přímo u svých vinohradů stánky a nalévají vzorky. Šestikilometrový okruh s třiceti zastaveními pro pěší i cyklisty provede prakticky všemi viničními tratěmi Čejkovic.

  1. 4. 10.00 - 18.00, obec Čejkovice a okolí, www.vinozcejkovic.cz

Fašanky, fašanky, Velká noc ide…

Prezentace jarních lidových zvyků na Slovácku - zdobení kraslic, barvení vajíček přírodními barvivy, pletení pomlázky, velikonoční obchůzka, jarmark, soutěž o nejlepší slovácký uzený bok. Vystoupí soubory Kuželovjan z Kuželova, Světlovan z Bojkovic a dětské soubory Jarabáček z Drnholce a Pentlička z Boršic.
V souvislosti s touto akcí ještě: Parním vlakem do Strážnice

Jízda historickým vlakem s parní mašinkou z Veselí n. Mor. do Strážnice a zase zpět na velikonoční akci ve skanzenu (9.20 odjíždí první vlak, návrat v 11.48, odjezd druhého vlaku v 14.10, návrat v 15.48)

  1. – 14. 4. 9.00 – 16.00, Muzeum vesnice jihovýchodní Moravy – skanzen Strážnice, www.skanzenstraznice.cz

Den otevřených dveří v areálu Lodní dopravy a zahájení plavební sezony 2019 v Brně

Město Brno si letos připomíná výročí 150 let od zavedení městské hromadné dopravy. Dopravní podnik města Brna proto připravuje řadu akcí pro veřejnost, z nichž první je slavnostní zahájení 73. plavební sezóny na Brněnské přehradě a otevření areálu Lodní dopravy.

  • v sobotu 13. dubna 2019 v 10 hodin slavnostní zahájení 73. plavební sezóny s nástupem kapitánů
  • slavnostní spuštění jedné z lodí na hladinu
  • otevření areálu Lodní dopravy pro veřejnost
  • doprovodný program pro rodiny
  1. 4., Brno, http://www.dpmb.cz/

Open House Brno 2019

Největší architektonická akce na světě se koná na všech kontinentech kromě Antarktidy a letos podruhé i v Brně. Open House Brno 2019 otevře celkem 70 běžně nepřístupných míst a ta známá ukáže jinak. Festival proběhne o tomto víkendu 13. a 14. dubna a vstup na něj je zdarma. Některá místa mají omezenou kapacitu a některá vyžadovala registraci předem.
Zajímá vás, jak uvnitř vypadají architektonicky zajímavé domy? Jak fungují kancelářské a administrativní komplexy? Co zbylo z industriálních staveb? Jak vypadá město ze střech některých domů? Festival Open House Brno vám do nich umožní přístup. Čekají vás desítky míst. Desítky zážitků.

13. - 14. 4., Brno, https://www.gotobrno.cz/festival/open-house-brno-2019/

Vaše tipy a pozvánky na akce můžete posílat na e-mailovou adresu: radek.bortlik@rozhlas.cz

autor: Radek Bortlík
Spustit audio