Tipy na víkend: vydejte se na Tour de burčák, oskorušobraní nebo na brněnský Babylonfest

20. září 2019

Vyrazte o tomto víkendu ochutnávat, ať už výběrové oskorušovice nebo burčák! Ve Valticích je dýňobraní a v Brně se dozvíte něco o tom, jak se zpracovává odpad.

Tour de burčák po vinařských stezkách Znojemska

  • 21. září, Znojmo

Zářijový díl seriálu cykloturistických akcí Krajem vína vás zavede do podzimních, hrozny obtěžkaných vinic Znojemska. Připraveny jsou dvě trasy pro cyklisty a jedna pro pěší, na trasách vás čekají zastávky ve vinných sklepích i přímo ve vinicích, kde budete moci kromě vína ochutnat i čerstvý znojemský burčák přímo z rukou vinařů. Tour de burčák bude zakončen tradičně na Burčákovém dni Znovínu v Louckém klášteře.

Noc otevřených dveří SAKO

  • 21. září, 14-24 hodin, Brno

Noc otevřených dveří ve spalovně SAKO, která návštěvníkům zábavnou formou přiblíží, jak se v Brně zpracovává odpad. Komentované prohlídky provozu se uskuteční každou hodinu do půlnoci. Program najdete tady.

Oskorušobraní na Travičné

  • 21. září,  13-18 hodin, Salaš Travičná, Tvarožná Lhota

To je sklizeň plodů vzácného stromu oskoruše, který po staletí utváří krajinu na jihu Moravy a kterého začíná pomalu ubývat. Akce v přírodním areálu – salaši Travičná je obdobou trnkobraní či vinobraní, spojená s ochutnávkou pokrmů a nápojů z tohoto plodu. Na programu bude prohlídka areálu s interaktivními sochami a naučnými panely, ochutnávka výběrových oskorušovic, vyhlášení „Královny oskeruší 2019“, řemeslné dílny a jarmark, country i cimbálová muzika.

Babylonfest 2019

  • 19. – 26. září, Brno

Babylonfest je setkáním společného soužití menšin a seznámení se s jednotlivými kulturami národů, které žijí v Brně. Akci zahájí sázení stromů národů v Lužáneckém parku. Pak naváží hudební vystoupení a také besedy nebo přednášky. Kompletní program najdete na babylonfest.cz.

Burčákové putování v mikroregionu Nový Dvůr

  • 21. září, 11-20 hodin, mikroregion Nový Dvůr

Zveme vás na Burčákové putování v Mikroregionu Nový Dvůr. Budete vítáni ve Vlkoši, Skoronicích, Miloticích a Vacenovicích. Můžete navštívit sklepní uličky a začít v kterékoliv obci. Je jen na vás, jak si putování naplánujete, kde se zdržíte a kde posedíte.

Dýňobraní ve Valtickém podzemí

  • 20. – 21. září, Valtice

Tradiční akce podzimu s atraktivním kulturním programem. Valtické historické sklepy zaplní stovky dýní. Ty se můžou návštěvníci na místě vyřezat. Program dále nabídne Soutěže pro děti, a velkolepý dýňový ohňostroj přímo nad hlavami diváků.

Spustit audio