Tipy na víkend v Jihomoravském kraji

1. říjen 2020

Vybrali jsme pro vás několik zajímavých akcí v regionu, kam můžete vyrazit o nadcházejícím víkendu.

Den architektury

  • 1.-7. října

Mezinárodní den architektury jako takový je oficiálně stanoven na první říjnové pondělí. V České republice neslavíme pouze jeden den, ale celý týden architektury. Spolek KRUH prostřednictvím festivalu umožňuje široké veřejnost nahlédnout na své okolí nevšední optikou pod vedením architektů, historiků a odborníků, kteří jim přibližují zajímavosti z jejich čtvrtě, bydliště i širšího okolí. Nabitý brněnský program najdete pod odkazem.

Vinobraní v CHÂTEAU VALTICE

  • 3. října, Valtice

Těšte se na ochutnávku mladých a perlivých vín, sektu a burčáků, kulturní program v podobě vystoupení folklorních spolků a hudebních hostů, tombolu s vinařskými cenami, dobroty k vínu, prohlídky historického Křížového sklepa a chrámu vína pod Vinařskou stodolou. Vystoupí: Výběr z bobulí, Jožka Šmukař s cimbálem, Princess Queen Revival, Lucie Revival, The Teachers. Více informaci zde.

Otužilci v říčce Punkvě 2020

  • 4. října, Moravský kras

První říjnovou neděli se sejdou otužilci, kteří poznají krásu ponorné říčky Punkvy ze zcela jiného úhlu. Pokud chcete tuto jedinečnou akci prožít, můžete fandit plavcům zvenčí. Otužilci budou provedeni podzemím až k říčce, zde se nalodí a na místě určení naskáčou do Punkvy. Poté proplavou daný úsek a vyplavou ven.Podrobnosti o akci najdete tady.

Vzhledem k aktuální situaci je letos zaveden limit účastníků jen na 54 plavců. Tato tradice sahá až do roku 1949.

Ponorná říčka Punkva protékající dnem propasti Macocha, vzniká soutokem celé řady ponorných zdrojnic, které protékají na území vápenců od severu a východu. Je to nejdelší podzemní tok u nás.

Den zvířat v ZOO Brno

  • 4. října, ZOO Brno

V rámci Mezinárodního dne zvířat je pro děti i jejich rodiče je připravena zábavná znalostní stezka po zoo. Návštěvníci se zvířecím příjmením budou mít po předložení dokladu zvýhodněný vstup. O nejmenší návštěvníky bude dobře postaráno. V Dětské zoo si pohladí ovce a kozy, mohou nahlédnout do nor ke králíkům a morčatům, zajezdit si na poníkovi. Více o události najdete zde.

Prohlídka: po stopách brněnských básníků

  • 4. října, hrad Brno

Snad každý zná kašny na náměstí Svobody, které krášlí střed města. Všimli jste si ale někdy slov na roštu okolo? Jsou to verše básně Jana Skácela, který je s Brnem neodmyslitelně spjat. Město Brno se svým geniem loci se stalo inspirací nejen pro něj, ale pro celou řadu básníků, například Ivana Blatného, Jiřího Koláře, Josefa Kainara, Zdeňka Rotrekla – a právě tito jsou spojeni s místy, kudy povede tato naučná procházka.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.