Tipy na víkend: Pálavské vinobraní, vojenský den, Slavnosti chleba nebo Špilberk žije!

6. září 2019

Na tento víkend jsme pro vás vybrali pozvánky do vinařské oblasti Modrých hor, Dolních Kounic či Mikulova.

Špilberk žije!

  • 7. – 8. září, Brno

Tradiční akce „Špilberk žije!“ se letos koná už po sedmé. Muzeum města Brna při ní o víkendu otevře celý hrad Špilberk a přichystá tematický bohatý program pro celou rodinu.

Pálavské vinobraní

  • 6. – 8. září, Mikulov

Začíná Pálavské vinobraní! Na několika hudebních scénách se představí Miro Žbirka, Ewa Farna, Tata Bojs, Hradišťan & Jiří Pavlica nebo Naďa Urbánková. Nebude chybět víno, burčák a zábava pro velké i malé účastníky. Více informací najdete zde.

Vojenský den v Čeložnicích

  • 7. září od 8 hodin, táborová základna Čeložnice

Přehlídka vojenské techniky, ukázka starých i současných zbraní, střelba ze vzduchovky a spousta dalšího. V 15 hodin začíná vystoupení Fantastické osmičky. Za nepříznivého počasí se akce přesouvá do místního KD.

Slavnosti chleba ve Slupi 2019

  • 7. září, Vodní mlýn ve Slupi

Vodní mlýn ve Slupi ožije slavností chleba, spoustou řemeslníků, ukázkami pečení chleba, folklórním vystoupením a dalším doprovodným programem pro děti i dospělé. Můžete se těšit na čerstvě upečený chleba, výstavu zemědělské techniky, řemeslný jarmark a v neposlední řadě na přehlídku folklorních souborů. Letos poprvé se k programu slavností připojí Agronomická fakulta Mendelovy univerzity v Brně, která v tomto roce slaví sté výročí svého založení.

Historické slavnosti Rosa coeli

  • 6. – 7. září, Dolní Kounice

Slavnosti započnou již v pátek v 18 hodin průjezdem zvací družiny. Hlavní program se uskuteční v sobotu 7.9.2019 na Masarykově náměstí. K vidění budou rytířské souboje, představení práva útrpného, historické tance a k poslechu bude nespočet dobových skladeb.

Putování za burčákem po Modrých horách

  • 7. září, Modré hory

Dobrovolný svazek obcí Modré Hory zve všechny vyznavače pěší turistiky a cykloturistiky na podzimní putování mezi vinohrady a sklípky s chutí burčáku. Oficiální start je ve Velkých Pavlovicích u rozhledny Slunečná v sobotu v 9 hodin a cíl ve Vrbici v lokalitě Stráž.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.