Tipy na víkend: kytarový festival, noční prohlídky kostnice nebo zážitkový expres z Brna do Znojma

První srpnový víkend zveme na Den vinařů, na slavnosti okurek nebo na cestu zážitkovým expresem na trase z Brna do Znojma.

Slavnosti okurek ve Znojmě

  • 2. srpna, Znojmo

V průběhu celého dne bude možné si prohlédnout výstavu zemědělské techniky nebo nakoupit domácí ovoce a zeleninu na farmářských trzích. Kromě atrakcí na Horním náměstí budou na Masarykově náměstí probíhat různé soutěže pod taktovkou znojemského vodáckého oddílu Neptun a chybět nebudou ani oblíbené řemeslné dílny. Zasoutěžit si budou moci i dospělí, a to v soutěži o nejlepší okurku a rychlokvašku či v plnění zavařovacích sklenic na čas. Program najdete tady.

Noční prohlídky kostnice u sv. Jakuba

  • 2., 9., 16., 23., 30. srpna, 19:00 - 22:30

Začínají noční prohlídky kostnice pod kostelem sv. Jakuba. Ty se konají každý srpnový pátek. Kostnici uvidí zájemci při svitu svíček a atmosféru dokreslí hudba od Miloše Štědroně napsaná přímo pro toto místo.

Mezinárodní kytarový festival

  • 4. – 10. srpna, Brno

Festival se řadí k nejvýznamnějším akcím svého druhu v Evropě. Úvodní festivalová Noc flamenca na Špilberku 5. srpna představí kytaristu Javiera Conde. Dále festival do 10. srpna nabídne řadu koncertů a také kurzy pod vedením zahraničních lektorů. Podrobný program najdete zde.

Den vinařů aneb Vína od Strážnice po Skalicu

  • 3. srpna, 15:00 – 24:00, Petrov-Plže

Otevřeno bude 14 sklepů, ve kterých budete mít možnost ochutnat více než 180 vzorků vín od profesionálních i amatérských vinařů z oblasti Petrova, Strážnice, Sudoměřic a Skalice. Zároveň bude k dispozici autobus, který zajistí kyvadlovou dopravu na trase Strážnice - Petrov - Skalice - Sudoměřice - Petrov. Více informací na webu.

Znojemský zážitkový expres

  • 3. srpna

Společnost KORDIS JMK na první sobotu v srpnu připravila zvláštní historický vlak, který vyjede z brněnského Dolního nádraží v 10:00 přes Břeclav a Mikulov do Znojma a večer zase přijede zpět. Součástí jízdenky je i ochutnávka tří druhů znojemských vín VOC Znojmo přímo ve vlaku. Po příjezdu do Znojma bude možné využít doprovodný program nad rámec jízdenky podle volby při registraci - např. projížďka po vinařstvích VINOBUSEM, prohlídka města. Registrace účastníků předem nutná na webových stránkách.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.